Energie pentru rafinărie! Petromidia, de 15 ani în Grupul KMG International

620
Energie pentru rafinărie! Petromidia, de 15 ani în Grupul KMG International - img1014-1665042503.jpg

Articole de la același autor

În 2022, se împlinesc 15 ani de când rafinăria Petromidia și tot Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International) au devenit parte a companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas.


Unitatea de producție de la malul Mării Negre este, în prezent, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, evoluția sa fiind susținută atât de investițiile ample din ultimii ani, cât și de implicarea și dăruirea oamenilor săi.


Continuăm astăzi seria de materiale prin care prezentăm specialiștii KMG International (Rompetrol), motorul acestor performanțe.


Boris Bucur, omul care se asigură că Petromidia are energia să meargă mai departe


Boris Bucur conduce destinele celei mai noi entități de pe platforma Petromidia, Rompetrol Energy.
Înființată în 2012, compania s-a concentrat pe optimizarea și asigurarea de resurse energetice pentru nevoile de producție, iar din iunie 2021 a demarat construcția unei centrale pe cogenerare, capabilă să furnizeze energia necesară rafinăriei Petromidia. Domeniul actual de activitate este producerea și distribuirea energiei termice, a apei demineralizate și distribuția de energie electrică.


„Fac parte din familia Rompetrol de aproape 15 ani. Mare parte din perioadă, mai precis 12 ani, am fost Director Uzină Utilități, în Rompetrol Rafinare. De doi ani și jumătate, sunt Director General al Rompetrol Energy (RPE) și principala misiune, în acest moment, este implementarea proiectului centralei pe cogenerare, unul dintre cele mai importante pentru dezvoltarea Grupului din care facem parte”, a declarat Boris Bucur.


Acesta a fost prezent încă de la primele discuții referitoare la construcția unei centrale moderne pe cogenerare, cu capacitate de 80 MWh, care ar aduce predictibilitate în furnizarea de energie și costuri mai mici de operare pentru rafinăria Petromidia.


„Am fost aici când s-a realizat primul studiu de fezabilitate. Se întâmpla în 2009, iar în toți acești ani am crezut în proiect, l-am promovat și iată că, acum, discutăm despre un proiect în curs, care anul viitor, pe vremea aceasta, va fi realitate”.


Drumul de la idee până la o capacitate modernă de producere a energiei a fost unul lung, dar posibil doar cu ajutorul colegilor, după cum punctează Boris Bucur: „Echipa cu care am lucrat mi-a dat energie și motivație, extrem de importante în munca pe care o depunem, zi de zi, pentru atingerea obiectivelor. Mi se potrivește foarte mult ceea ce fac acum și am descoperit că majoritatea colegilor sunt pasionaţi de ceea ce fac şi împărtăşesc valori asemănătoare cu ale mele”.


Care sunt obiectivele trasate pentru următorii ani?


Privind către viitor, misiunea celor din Rompetrol Energy este legată direct de centrala pe cogenerare, proiectul de peste 140 de milioane de dolari, care a putut fi pus astăzi, de pe hârtie, în teren, doar cu sprijinul KazMunayGas, compania care de 15 ani se ocupă de destinele Rompetrol.


„Obiectivul principal este același pe care l-am avut în toți acești ani – să furnizăm utilitățile necesare platformei Petromidia, în parametri optimi, pentru că dorim să vedem rafinăria funcționând la cele mai bune standarde operaționale și de siguranță. Între toate entitățile Grupului există o singerie, o colaborare strânsă, posibilă doar cu sprijinul KazMunayGas. La 15 ani de când suntem în aceeași familie, îi urez Grupului să-și consolideze poziția strategică actuală, care pune accent pe excelența în producție, dar și pe oamenii care fac posibilă evoluția noastră, a tuturor”, a conchis Boris Bucur, Director General Rompetrol Energy.


Configurația tehnică a centralei prevede instalarea a două turbine de înaltă eficiență și performanță și a două cazane recuperatoare de abur. Prin procesele operaționale, centrala va asigura integral necesarul de energie al Petromidiei (estimat la 60-70 MWh).


De asemenea, va susține obiectivele Grupului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, generate de activitățile de producție și va permite o reducere anuală de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice folosite de aproximativ 1,2 MWh.


La momentul actual, proiectul, programat să fie finalizat la sfârșitul lui iunie 2023, se află în faza de execuție cu un progres de 80% realizat pe pare de proiectare și aprovizionare de echipamente, iar construcția propriu-zisă a ajuns la aproximativ 25%. Indicatorii actuali sunt în linie cu graficul gândit de cei de la Rompetrol Energy, în colaborare cu contractorul general al lucrărilor.


Centrala pe cogenerare este cel mai important proiect dezvoltat, până în prezent, prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, înființat în 2018. Acest parteneriat strategic și-a propus realizarea de investiții majore în dezvoltarea de capacități de producție, construirea de noi stații de carburanți și alte proiecte menite să contribuie la consolidarea sectorului energetic din România.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4975 secunde