Este nevoie de intervenţia poliţiştilor? Cu rufele la vedere, în Constanţa anului 2022!

10538
13

Articole de la același autor

Constanţa pare că nu reuşeşte să scape de aspectul bătrânicios şi neîngrijit. Blocuri peticite, borduri sparte, trotuare pline de gropi, aceasta este imaginea oraşului atât în cartiere, dar şi în centru. În tot acest peisaj pestriţ, la loc de cinste şi în văzul tuturor sunt şi rufele puse la uscat. Autorităţile locale au creat cadrul legal pentru a-i amenda pe cei care îşi pun pijamalele la soare, însă nu au dat prea multe amenzi, iar „spectacolul” rufelor bătute de vânt continuă.



Departe de a fi vestigii istorice, sârmele cu „albiturile” constănţenilor sunt încă la vedere prin oraş, pe străzi şi la bulevard. Şi numai pentru că ne-am obişnuit să le vedem agăţate la ferestre şi aproape nu le mai observăm, nu înseamnă că trebuie să le ignorăm. În aprilie 2021, a intrat în vigoare Hotărârea Consiliului Local nr. 77/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța.

Aceasta prevede amenzi pentru cei care atârnă rufele la vedere, pentru cei care răscolesc în tomberoanele cu gunoaie, pentru cei care aruncă ambalaje, coji de seminţe sau alte resturi alimentare în locurile publice, pentru cei care îşi spală maşinile în faţa casei sau în parcarea blocului, dar şi pentru cei care îşi spală covoarele pe trotuar. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 1.500 la 2.500 lei pentru persoane juridice.

Vestea că poliţiştii umblă şi dau amenzi pentru frânghiile cu rufe întinse la vedere i-a speriat pe unii constănţeni. Au renunţat temporar la acest obicei, dar, de ceva timp, se pare că s-au întors la vechile metehne. „Permanent vecinii mei şi de deasupra şi de dedesubt au rufe întinse. Practic, ies în balcon şi le văd chiloţii, ciorapii, pijamalele, ce pun ei pe sârmă, la uscat. Este jenant aşa ceva. Culmea este că ei nu au nicio ruşine. Şi când le-am spus mai în glumă mai în serios că o să se trezească cu amendă de la Poliţia Locală s-au supărat, crezând că o să le fac reclamaţie. Nu o să o fac, dar tot sper să vină să-i amendeze, că aşa poate ne civilizăm şi noi!”, ne-a spus Marius Ionescu, un constănţean din cartierul Inel II.



Doar 43 de sancţiuni în 9 luni


Din păcate, se pare că poliţiştii locali sunt ocupaţi cu altele, că nu au prea ajuns în ultimele luni prin cartiere, pentru a-i sancţiona pe cei care încalcă respectiva Hotărâre de Consiliu Local. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, în nouă luni de zile au fost date doar câteva zeci de amenzi. „Pe Hotărârea de Consiliu Local nr. 77 din 2021 avem 43 de procese verbale de contravenţie, în cuantum de 21.400 de lei, de la data intrării în vigoare şi până la 31 decembrie 2021”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Luminiţa Lare.



Uscătoarele din blocuri, depozite de vechituri


Alții le găsesc scuze celor care atârnă rufele la ferestre. „Pe vremuri aveam uscătoare în fiecare scară de bloc. Dar acum cine mai are curajul să îşi lase rufele acolo, la cât se fură? Şi nici nu ai unde. Sunt pline de tot felul de alte acareturi de prin apartamentele oamenilor. Cel mai sănătos este să le uscăm în aer liber, la soare. Pe calorifere, facem mucegai în case, la geam nu avem voie, ce să facem cu ele, că nu toată lumea îşi permite să cumpere uscătoare de care au apărut acum!”, ni s-a plâns o gospodină din cartierul Km 4 – 5.

Una peste alta, reiese că este necesar ca, iniţial, poliţiştii locali să-i avertizeze pe cei care nu ţin cont de normele de civilizaţie şi dacă nici aşa nu se conformează cei vinovaţi să fie amendaţi!



Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
oricare
22 februarie 2022
greu la deal

Ca sa amendezi pe unul care apeleaza la cosul de gunoi ca ultima metoda de supravetuire pare un record greu de atins.citi oameni sunt in saracie extrema in oras?Cite ajutoare ofera primaria?Si cu uscatoarele comune e o problema de bani .Bogatia trebuie sa fie cu marinimie si saracia cu demnitate.

oricare
22 februarie 2022
greu la deal

Ca sa amendezi pe unul care apeleaza la cosul de gunoi ca ultima metoda de supravetuire pare un record greu de atins.citi oameni sunt in saracie extrema in oras?Cite ajutoare ofera primaria?Si cu uscatoarele comune e o problema de bani .Bogatia trebuie sa fie cu marinimie si saracia cu demnitate.

ELENA
4 martie 2022
USCARE RUFE

Ce facem noi care nu avem balcoane si nici uscatoare (apartamente confort 3, 4-cu vedere in spatele strazii principale)?Umplem apartamentele cu mucegai?

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 1.3164 secunde