Firmele de construcții, controlate de ITM Constanţa. Ce nereguli au fost descoperite

1421
Firmele de construcții, controlate de ITM Constanţa. Ce nereguli au fost descoperite - x-constructii-1701950654.jpg

Articole de la același autor

Timp de zece luni, începând cu luna februarie şi până pe 6 decembrie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a desfășurat o serie de acţiuni inopinate de control pe șantierele din județul Constanta. În cadrul verificărilor, au fost „vizitaţi” 110 angajatori, cu un număr total de 2.521 salariați, au fost aplicate 86 de sancțiuni contravenționale, din care 64 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 308.500 lei și zece sancțiuni contravenționale cu avertisment.

Cele mai frecvente deficienţe întâlnite pe șantierele de construcții au fost: schele neconforme; nepurtarea echipamentului individual de lucru; amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă la înălțime; organizare defectuoasă sau inexistentă a activității de prevenire și protecție. Luând în considerare numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

„Pentru anul 2023, campania a urmărit, în special, modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătatea lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile. Având în vedere că suntem în perioada sezonului rece, atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei”, a precizat şeful ITM Constanţa, Marian Becheanu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4103 secunde