Focar de infecție în Baba Novac. Pentru că așa vrea Armata!

11353
13
Un proiect excelent al Primăriei Constanța, acela de construire a unei străzi care să facă legătura între două cartiere aflate în plină dezvoltare, este blocat de refuzul Armatei de a pune la dispoziție o suprafață de teren, pe care nu veți găsi însă soldați la instrucție, ci gunoaie. Munți de gunoaie!

TDS. Adică "teren cu destinație specială", în proprietatea Armatei. Așa apare hașurată, pe propunerea de PUZ a Primăriei Constanța, o suprafață însemnată de teren din cartierul Anadalchioi/Baba Novac, pe care administrația locală intenționează să "deseneze" o stradă, una de altfel foarte importantă. 






 

Scriam, acum câteva zile, într-o ediție online, că, după ani în care locuitorii s-au chinuit prin noroaie, fără canalizare sau iluminat public, a răsărit soarele și în acest cartier. S-a început asfaltarea, s-a dezvoltat rețeaua de apă și canalizare, s-au tras gaze, internet, s-a făcut și lumină; așadar, sunt toate condițiile pentru un trai civilizat. În plus, Primăria Constanța vine cu o propunere foarte bună, aceea de a face conexiunea între strada Soveja și bulevardul Aurel Vlaicu, prin construirea unei noi artere rutiere: Prelungirea Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Noua stradă ar fi de o importanță extraordinară. Ar scurta timpii de acces dintr-un cartier în altul al Constanței și ar prelua un trafic generos. Însă, proiectul nu poate fi pus în practică, cel puțin pentru moment, pentru că strada ar urma să tranziteze terenul aflat în proprietatea Armatei, iar răspunsul MApN la solicitarea Primăriei Constanța a fost unul negativ!

"Este greu de determinat un orizont temporal până când Armata și-ar da OK-ul", a declarat, într-o dezbatere publică organizată, recent, la sediul primăriei, arhitecta Elena Maican, reprezentant al firmei care a elaborat PUZ-ul pentru cartierul Baba Novac. Cu alte cuvinte, proiectul de construcție al străzii și implicit al dezvoltării cartierului s-a împotmolit din cauza refuzului Armatei de a ceda terenul comunității locale.

Munți de gunoaie și garaje la blat!

Am descins, chiar ieri, în zona respectivă, și îi invit pe această cale și pe constănțenii mai reticenți, care se gândesc că acolo s-ar pune de-o nouă "manglă" imobiliară, să facă o mică excursie în regiune. S-ar putea să aibă o surpriză, deloc plăcută.

Dacă vii din Tomis Nord, în prima fază, trebuie să urci pe prelungirea străzii Tulcei, printre unitățile militare. Prin grija Primăriei Constanța, strada este asfaltată, dar trotuarele… N-ai pe unde să treci, din pricina vegetației luxuriante de pe gardurile unităților militare.

La vederea fotoreporterului "Cuget Liber", ofițerii de serviciu au sărit ca arși, uitând că jurnalistul se afla pe domeniul public și avea alte cadre în obiectiv, dar și că marea poziție strategică a Armatei poate fi lesne descoperită și de un puști de clasa I cu un simplu click pe Google Maps. Ce secrete or fi de păzit cu bălării cât statura omului și indicatoare cu "fotografiatul interzis!"…

Dar, să continuăm "excursia". Pe terenul cuprins între străzile Soveja și Voievozilor nu sunt construcții, nu sunt unități militare, nu se antrenează soldații, nu se elaborează strategii de apărare în fața invaziei inamicului. Nimic din toate acestea. În schimb, veți găsi munți de gunoaie, dar și mici grădini și garaje, în condițiile în care zona a fost curățată, în urmă cu ani buni, de clădirile ridicate fără documente. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Sau unii sunt mai șmecheri decât ceilalți și și-au păstrat un mic "cuibușor" în aer liber, taman bun pentru șprițuri?

Oare cum și-au luat respectivii indivizi autorizațiile de construcție pentru garajele respective? Și ei locuiesc tot în Constanța, se supun tot aceleiași legislații, deși sunt pe un "teren cu destinație specială".



Romi, căruțe și hoți


Așa cum era de așteptat, inevitabil, în zonă au început să "colcăie" foarte mulți romi și persoane dubioase, în căutare de resturi alimentare pentru porci, lemne de încălzit, fier de dus la centrele de valorificare sau fragmente de materiale de construcții pentru bordeiele lor.

"Nu e zi de la Dumnezeu ca prin cartier să nu treacă romi. Râcâie prin gunoaie, adună bucăți de BCA, alimentele alterate aruncate pe câmp, fiare și bucăți de lemn. Din căruțe, le curg apoi fel de fel de mizerii, trebuie să facem curățenie după ei. În plus - și acesta este cel mai mare motiv de îngrijorare -, cât trec cu căruțele prin cartier, sunt cu ochii cât cepele pe curțile noastre. Se uită ce ar putea fura și, nu de puține ori, au venit noaptea să dea lovituri", ni s-a plâns Ionuț P., un locuitor al cartierului.

Tot la stadiul de schiță

Peisajul general al Constanței este schimonosit de construcții. S-au tăiat parcuri, spații verzi, pentru a face loc betoanelor. Marile bulevarde, în special Lăpușneanu, sunt pur și simplu sufocate de clădiri, dându-se autorizații peste autorizații pentru "bulucirea" în centru. Chiar și în al 12-lea ceas, Primăria Constanța vine cu ideea de a dezvolta și cartierele mărginașe, dar tot la stadiul de schiță pe hârtie a rămas.

Ce ar însemna construirea străzii amintite? Ar aduce, în primul rând, un plus de civilizație, ar fluidiza traficul și, nu în ultimul rând, ar determina o parte din locuitorii cartierului să-și mai lase mașinile personale în garaje și să folosească transportul în comun.

Dar, până una alta, nu vrea Armata să cedeze terenul. Nu unui privat, să îmbogățească pe cineva, ci comunității locale, deci tot statului.

Pe domnii comandanți nu-i amendează nimeni?

Deși incluse în categoria "destinațiilor speciale", terenurile respective nu sunt administrate de către Cel de Sus, ci țin de unități militare. Oare ce ar împiedica Primăria Constanța să aplice legea și în cazul acestor proprietari?

Populația de rând primește amenzi pentru terenurile în proprietate lăsate de izbeliște, neîngrijite, dar în cazul munților de gunoaie de pe terenurile MApN nu se aplică aceleași reguli? De ce trebuie să sufere populația din zonă, să suporte acest veritabil focar de infecție? Chiar nu vede nimeni mizeria? Câți ani trebuie să mai treacă pentru a aduce cartierul în linia civilizației?

v v v

Invităm, și pe această cale, reprezentanții Armatei să își expună punctul de vedere în acest caz.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Tot eu
4 noiembrie 2017
Asistati social

Cineva din primarie zicea ca exista un proiect pentru inca VREO CATEVA BLOCURI DE TABLA asemanatoare celor de pe strada Stefanita Voda. Acu, 5-6 mii de amarati cu "limuzine de texasas" nu cred ca-i vor deranja pe umilii locatari din cartier.

Valeriu
6 noiembrie 2017
Un articol denigrator

Partial, aveti dreptate. Ceea ce sare in ochi este maniera in care a-ti scris articolul. Prea multa constiinta ziaristica cu tendinta, prea mult zel in denigrare Armatei, ca sa nu zic ca acest articol, pare a fi scris la ordin, respectiv a unui dezvoltator local aflat in criza de timp si de idei. O hotarare de guvern, promovata de Administratia locala, prin majoritatea parlamentara detinuta, ar fi fost de ajuns la adoptarea proiectului de interes public si fara a se recurge la denigrari. D-voastre, ca ziarist, ar trebui sa cunoasteti legea nu sa recurgeti la denigrari. Unde a-ti fost cand s-a construit haotic in acest cartier. A-ti intervenit in favoarea adoptarii unui PUZ care sa puna in aplicare un plan modern de circulatie in acest cartier si numai, in intreg orasul ? A-ti vazut gunoaiele aruncate, de asa zisele persoane civilizate din cartier, pe terenurile Armatei si verdeata din gard, dar nu a-ti vazut esentialul, politica administratiei locale in aceasta problema. Critica este relevant nejustificata in acest articol prin faptul ca nu se construiesc sosele sau strazi ca pietonii sa mearga pe jos pana la un maxi-taxi care circula la o distanta mare, pe arterele principale. Inainte de anul 1989 a fost adoptat un plan de dezvoltare orasului (ca si in cazul soselei de coasta), care prevedea dezvoltare unei artere de circulatie pe patru benzi, deci cate doua benzi pe sens, pe strada Tulcei, Prelungirea Tulcei si continuarea acesteia spre pe directia Halta Traian. Armata nuse putea opune la acest proiect de interes public daca Administratai Mazare si colectivul sau de sustinere, cu numerosi parlementari, ar fi dorit cu adevarat rezolvarea acestei situatii neplacute pentru constanteni. In acest articol sustineti, prin denigrarea unor institutii fara putere administrativa, doar o simpla carpeala. Proiectul nu rezolva problema fluidizarii circulatiei in oras si nici legaturile cartierului cu strazile principale, repectiv, Aurel Vlaicu si Soveja. Ar trebui construita o noua sosea de legatura, moderna, care sa faciliteza traficul intre fosta centura a Constantei, Cartierul Baba Novac si Bulevardul Soveja. As fi bucuros daca interventiile d-voaste ziaristice ar duce la rezolvarea definitiva, de catre Primarie, a segmentelor care stranguleaza circulatia Bulevardul Soveja, in dreptul Academiei Navale, Scolii de Maistri de Marina, a fostului Liceu de Marina si, cel lmai neplacut, de la intersectia Soveja cu strada Baba Novac.

jiji
6 noiembrie 2017
mm

Ma adresez unui general, ceva mai mare prin armata:faceti ma tata pe terenul ala un parc adevarat si dati-i peste bot lu nea facatau.Nu ii lasati sa-si faca smecherii vile,poate se asteapta si ca un ziarist de la cuget sa primeasca teren acolo.Mai stii,la cata hotie este in orasul asta!

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6447 secunde