"Generația decrețeilor", lovită puternic de noua Lege a Pensiilor

550
Generația născută între anii 1966 și 1971, cunoscută ca „generația decrețeilor”, va fi prima care va resimți impactul noii Legi a Pensiilor, potrivit unei analize cursdeguvernare.ro realizată recent.


Situația are la origine faptul că această generație a fost printre primele care au intrat pe piața muncii în anii '90, o perioadă marcată de schimbări economice majore și rate ridicate ale șomajului. Problema se desfășoară pe două planuri principale.


Pe de o parte, legea modifică modul de calcul al stagiului de cotizare. Pe de altă parte, creșterea speranței de viață va influența major vârsta de pensionare. Aceste schimbări vor interacționa cu faptul că anul 2024 va fi ultimul an cu majorări de pensii cu caracter electoral, ceea ce va duce la un dezavantaj pentru cei care vor ieși la pensie după această dată, comparativ cu generațiile anterioare care au beneficiat de un alt stagiu de cotizare și nu au fost afectați de legătura dintre vârsta de pensionare și speranța de viață, precum și de majorările electorale de pensii.


În cazul în care legea nu va respecta regulile de indexare a pensiilor, se vor impune fie corecții fiscale pentru angajați și companii, fie condiții de pensionare mai stricte. Legea a fost elaborată pentru a menține funcționalitatea sistemului public de pensii în contextul unor previziuni demografice pesimiste ale Comisiei Europene, care indică o creștere a numărului persoanelor peste 65 de ani și o scădere a populației ocupate.


Conform unei analize a Confederației Naționale a Blocului Național Sindical (BNS), trimise Comisiei Europene, îmbătrânirea populației va genera dificultăți semnificative în menținerea sustenabilității sistemului public de pensii. Organizația critică Guvernul pentru interesul său față de alegerile viitoare și efectele asupra actualilor pensionari, argumentând că noua lege a pensiilor va afecta semnificativ pe cei care contribuie acum la bugetul asigurărilor sociale, dar se vor pensiona după implementarea legii.


Unul dintre principalele dezavantaje ale noii legi este schimbarea conceptului de stagiu de cotizare. Noua legislație introduce noțiunea de stagiu de cotizare contributiv, care se referă doar la perioadele în care s-au plătit efectiv contribuțiile de asigurări sociale. Acest lucru înseamnă că generația decrețeilor, care a suportat povara șomajului la începutul anilor '90, va avea de acum un stagiu de cotizare mai lung decât cel actual. Mai mult, stagiul minim de cotizare de 15 ani va include doar perioadele de concediu pentru creșterea copilului, excluzând alte situații considerate în legea actuală.


Se elimină din stagiul de cotizare socotit până acum. Urmarea și absolvirea la zi a unui program de învățământ universitar, efectuarea serviciului militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, beneficierea, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale sau pensiile de invaliditate reprezintă perioade care sunt recunoscute în noua lege ca fiind asimilate, dar nu mai intră în calcularea stagiului minim de cotizare, atrage atenția analiza BNS.


Doar concediul pentru creșterea copilului până la doi ani intră în acest stagiu de cotizare contributiv.


Conform noii legislații privind pensiile, condițiile pentru obținerea unei pensii anticipate sau pentru beneficierea de reduceri de vârstă de pensionare în cazul muncii în condiții deosebite sau speciale sunt acum strâns legate de completarea unui stagiu de cotizare contributiv de 35 de ani.


Aceasta înseamnă că, pentru a beneficia de aceste reduceri sau pensii anticipate, nu este suficient doar să se îndeplinească stagiul de cotizare, ci acesta trebuie să fie unul în care s-au achitat efectiv contribuțiile de asigurări sociale.


Aceeași condiție se aplică și în cazul reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut mai mulți copii. Analiza realizată de Blocul Național Sindical (BNS) subliniază că reducerea vârstei de pensionare este condiționată de îndeplinirea unui stagiu complet contributiv.


Pentru generația decrețeilor, care a suferit din plin efectele restructurării industriale din anii '90 și a confruntat rate record ale șomajului, aceste noi prevederi legislative reprezintă un obstacol semnificativ. Îndeplinirea stagiului complet de cotizare necesar pentru pensionare va fi mult mai dificilă, având în vedere perioadele în care nu au putut lucra și, prin urmare, nu au putut contribui la sistemul de pensii. Această situație va afecta capacitatea multora dintre ei de a se pensiona la vârsta dorită sau de a beneficia de condiții mai favorabile de pensionare.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.333 secunde