Gorghiu: Fenomenul drogurilor nu mai poate fi negat. 750.000 de oameni din București-Ifov au folosit substanțe ilicite

174
Gorghiu: Fenomenul drogurilor nu mai poate fi negat. 750.000 de oameni din București-Ifov au folosit substanțe ilicite - gorghiu-1695057978.jpg
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat de ce consideră că în România sunt „milioane” de consumatori de droguri. Toate sondajele și analizele arată că în București-Ilfov sunt în jur de 750.000 de oameni care recunosc că au luat cel puțin o dată o substanță interzisă, consumul fiind în creștere, a spus ea.


„Fenomenul de consum de droguri nu mai poate fi negat. E în creștere, asta spun sondajele, analizele, rapoartele oficiale. Agenția antidrog are un raport anual pe care dacă îl studiați o să înțelegeți cât de complex și cât de întins e acest fenomen. Asta m-a făcut să vorbesc despre nevoia de a trata diferit traficul de droguri de consumul de droguri. 


Consumatorii sunt priviți uneori ca niște infractori, niște nenorociți. Uitându-mă în Europa, statele care au aplicat strategia antidrog concertat pe prevenție și pe ideea că au nevoie de ajutor. Ar trebui să fie beneficiari ai unor servicii din partea statului, nu să-i încarcerezi pentru că au deținut droguri în vederea consumului”, a spus Alina Gorghiu la Digi24.


„În România ultimelor săptămâni au fost tragedii cauzate de consumul de droguri, care au dus la moartea unor persoane, ceea ce a cutremurat o țară întreagă. Însă vă spun din raportul ANA pe 2022 câteva date: în categoria 15-64 de ani sunt cei mai mulți consumatori din România, fie că a fost vorba de o dată, fie de mai multe ori, fie consumă în mod constant. Dar 10,7 %, din care aproape 4 % au consumat în ultima lună. Însă milionul acesta și aproape jumătate nu e numărul real. E vorba de cifrele la nivelul lui 2021, care au crescut exponențial. 


În realitate, nu toți cei care sunt întrebați recunosc, au rezerve să spună că au consumat”, a continuat ministrul. „Instituția statului ne spune că aceste cifre arată că crește comportamentul de consum de la an la an. Avem o vârstă din ce în ce mai scăzută la capitolul consum de droguri, vârsta de debut la substanțe psihoactive e la 12 ani acum, din păcate. La 12 ani consum de psihoactive și 13 ani pentru canabis și ecstasy. 1 % din elevi au debutat consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme”, a mai spus ea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3551 secunde