Breaking news Înapoi la şcoală! Asistenţii medicali ar putea fi obligaţi să-şi continue studiile

1759
2
Membrii Sindicatului „Sanitas” din Constanța sunt nemulțumiți de faptul că, prin Hotărârea nr. 1004/2023, până în anul 2030 toți asistenții medicali trebuie să aibă studii superioare. Având în vedere că în judeţul nostru există o mulţime de asistenți medicali cu studii postliceale încadrați în unitățile sanitare și de asistență socială, o astfel de obligație ar genera o criză severă de personal, fără precedent.

Pe buzele cadrelor medicale stau, acum, câteva întrebări. Ce se va întâmpla cu asistenții medicali care sunt deja angajați în unități medicale, dar nu dețin o diplomă de licență? Va fi necesară completarea studiilor universitare pentru a-și păstra statutul profesional? Potrivit reprezentanților Sanitas, acest lucru nu este prevăzut in Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023-2030. Sindicaliștii spun că impunerea obligativității ca asistenții medicali cu studii postliceale să urmeze o facultate nu poate fi realizată unilateral de către nicio autoritate sau instituție.



„Această perspectivă se bazează pe mai multe argumente: orice schimbare în cerințele de formare profesională a asistenților medicali produce efecte doar pentru viitor. Dacă se va crea cadrul legal pentru completarea studiilor de către asistenții medicali, este esențial ca universitățile de învățământ superior medical să fie pregătite să educe acest personal (zeci de mii de asistenți medicali până în 2030). Acest Plan național de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030 este și o oportunitate pe care o putem exploata prin negociere cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pentru crearea unor programe educaționale de scurtă durată, flexibile, care să permită asistenților medicali să se instruiască, fără scoatere din producție, pe o perioadă de timp mult mai redusă față de cursurile la zi (12- 18 luni), pe locuri separate, special destinate, cu finanţare de la bugetul de stat.

Majoritatea asistenților medicali cu studii postliceale au acumulat ani de experiență relevantă în câmpul muncii, iar profesionalizarea nu se măsoară doar prin diplome, ci și prin competențe practice și cunoștințe dobândite în timp. Tocmai de aceea, este crucial ca sindicatele și instituțiile responsabile să fie implicate în discuțiile privind standardele de formare, alături de organizațiile profesionale. Au mai fost strategii naționale, care arătau bine pe hârtie, dar care au rămas doar la stadiul de strategie. În concluzie, nu se poate impune asistenţilor medicali cu studii postliceale să urmeze o facultate pentru a profesa”, au declarat sindicaliştii constănţeni.



Referitor la afirmațiile din spațiul public conform cărora asistenții medicali care au urmat doar o școală postliceală sanitară nu vor mai putea profesa în această funcție începând cu anul 2030, se pare că nici acest lucru nu este posibil și nici nu este prevăzut în Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023-2030. Preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, susţine că, având în vedere că există zeci de mii de asistenți medicali cu studii postliceale încadrați în unitățile sanitare și de asistență socială, o astfel de obligație ar genera o criză severă de personal, fără precedent. Ca urmare, implementarea unei astfel de măsuri este considerată a fi ilegală şi, în plus, ar avea consecințe devastatoare asupra sistemului de sănătate și ar compromite grav accesul pacienților la servicii medicale de calitate.

Reamintim că, în anul 2008, Sindicatul Sanitas Constanța a încheiat un acord cu Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța pentru completarea studiilor asistenților medicali, echivalând disciplinele de învățământ parcurse anterior prin examene de diferență. Astfel, asistenții medicali au intrat la Facultatea de Medicină, specialitatea Asistență Medicală Generală, într-un an superior (anul II absolvenții de postliceală și anul IV absolvenții de colegiu).



Comentează știrea

scoala altfel
6 februarie

există zeci de mii de asistenți medicali cu studii postliceale încadrați în unitățile sanitare și de asistență socială, dar destule nu stiu nici macar comportamentul civilizat!! si femei trecute de 40 ani au mers sa se faca asistenti medicali pentru ca se castiga bani de la pacienti, dar competenta zero! ce facultate de medicina pentru asistenti sa faca toate dementele? avem destui absolventi de medicina, deci doctori care sunt ''pe din afara'' ca viitor medic specialisti! liceul sanitar ar trebui redeschis unde viitoarele asistente devin competente si invata inclusiv cum sa se poarte cu medicii si pacientii. liceul pedagogic- primarii din sate si comune ar trebui sa-si inscrie elevii doritori de meseria invatator-educator care apoi sa revina in satul sau comuna de domiciliu.

Dr Salagub Adina
11 februarie

Ca medic cu experienta de peste 3 decenii consider ca este o propunere aberanta care va duce la cresterea exodului personalului medical.Proasta gestionare a încadrării asistentilor medicali licențiați în clipa de fata demonstrează încă o data lipsa de perspectiva a factorilor decizionali.In acest sens dau un exemplu o absolventa asistent licențiat din Cluj promoția 2022 care nu a putut concura pentru un post de asistent medical pe chirurgie unde în timpul facultății lucrase voluntar 4 ani postul fiind scos la concurs doar pentru absolvenți de postliceala .Motivul fiind salariu net mai mic cu 1200_1500 de roni.Sunt în schimb în măsura sa afirm necesitatea angajării celor licențiați în spitalele de urgenta ,salvare medici din ambulator ..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4992 secunde