Încălzire cu gaze sau cu RADET? "Se practică amăgirea populației"

7039
27
Încălzire cu gaze sau cu RADET?

Articole de la același autor

Constănțenii plătesc de ani buni cea mai scumpă gigacalorie din țară. Autoritățile locale nu au reușit să găsească o soluție pentru a eficientiza costurile de producere și distribuire a energiei termice pentru a reduce prețul gigacaloriei. Singura variantă pentru a sprijini populația a fost acordarea subvenției generalizate, astfel încât costurile încălzirii să fie cât de cât suportabile. Chiar și așa, mulți dintre noi am ajuns să plătim căldura chiar și 1.000 de lei pe lună, la apartament. 


În aceste condiții, nici nu este de mirare că blocuri întregi s-au debranșat în ultimii ani de la sistemul centralizat de încălzire, cei mai mulți proprietari optând pentru centrale termice individuale, pe gaze naturale. Iar cei care au făcut asta de câțiva ani încoace susțin că deja și-ar fi amortizat cheltuielile. 


"Plăteam 800 - 900 de lei pe lună la încălzire, pentru un apartament de patru camere în care suntem doar două persoane. Am renunțat la RADET și am pus centrală termică. Aceasta este a treia iarnă și pot să spun că sunt foarte mulțumit. În primul rând, am apă caldă și căldură atunci când am nevoie și consum exact cât am nevoie. Nu aștept în frig până dă drumul RADET la căldură și nici nu stau cu geamurile deschise larg pentru că afară este cald și caloriferele frig în casă. Am cheltuit 8.000 de lei, deci pot să spun că mi-am recuperat toată investiția", ne-a povestit Constantin B., din cartierul Inel II. 


Cheltuielile cu centrala termică, amortizate în doi ani 


Chiar și calculele specialiștilor arată că locuitorii din Constanța, Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot amortiza costurile de achiziție a unei centrale termice în aproximativ doi ani, din cauza prețului mare la încălzirea centralizată. În medie, românii plătesc în jur de 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, fie că vorbim de prima instalare sau de înlocuirea unui echipament de generație mai veche. Dacă se iau în calcul un apartament cu două camere, de aproximativ 60 de metri pătrați, costul mediu de achiziție a centralei termice și prețul gigacaloriei pe plan local, investiția este acoperită în doi ani. 


"Când ne referim la cele cinci orașe menționate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de încălzire și apă caldă menajeră ce rezultă din folosirea unei centrale termice scad în medie cu 50 la sută față de costurile aferente sistemului centralizat de încălzire. Reducerea substanțială a valorii facturilor este, de altfel, unul din principalele motive pentru care românii aleg să instaleze sisteme proprii de încălzire", precizează Cătălin Drăguleanu, managerul unei companii care comercializează centrale termice. 


Astfel, locuitorii orașului Constanța își pot amortiza banii investiți în achiziția unei centrale termice de apartament în aproximativ un an, în timp ce locuitorii din Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot recupera investiția în aproximativ doi ani. 
În cazul unei prime instalări de centrală termică, media investiției inițiale este de 8.200 de lei. Pe lângă prețul de achiziție al centralei termice, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz, cele pentru efectuarea instalației de încălzire, radiatoare, robineți, țeavă și costul aferent autorizării în momentul punerii în funcțiune. În condițiile creșterii investiției totale, perioada de amortizare va crește direct proporțional. Pornind de la costurile totale cu achiziția și instalarea centralei termice, locuitorii din Constanța își pot recupera investiția în aproximativ trei ani. 


Încălzirea centralizată - cea mai ieftină variantă? 


De cealaltă parte, conducerea RADET susține că numărul debranșărilor a scăzut, iar directorul general Liviu Popa i-a sfătuit pe constănțeni, ori de câte ori a avut ocazia, să nu se debranșeze, considerând că încălzirea centralizată rămâne cea mai ieftină variantă. 


"Se practică amăgirea populației cu prezentarea unor avantaje deosebite prin racordarea la gaze. Dacă se pun la socoteală costurile de montare, în jur de 10.000 - 15.000 de lei, cu durata de viață de aproximativ zece ani, dar și consumul de energie electrică pentru funcționarea centralei, de aproximativ 100 - 150 de lei pe lună, calculul lunar pleacă de la aproximativ 300-500 de lei, la care se mai adaugă și costul gazelor. Dacă cineva face calculul punctual, doar cu prețul gazelor, fără investiții de amortizat, este problema sa, dar și aceia sunt tot bani. În plus, în blocurile unde există debranșări, este obligatorie achitarea unei plăți comune", declara, recent, directorul Liviu Popa.


Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Bransat la gaz
1 noiembrie 2017
Centrala pe gaz , fara discutie !

Gazu-i sfant ! Nu stai la mana nimanui , caldura si apa calda cand vrei si cum vrei , si este si mai ieftin !

ive
1 noiembrie 2017
dir POPA mare mincinos

Daca il cauti la el acasa sigur are centrala pe gaze.Oricine exploateaza o centrala proprie il poate contrazice.Daca puterea instalata a echipamentului este 120 W cum poate consuma en el de 100 de lei?Centrala nu lucreaza efectiv 720 de ore ale unei luni.

maidanezul de serviciu
1 noiembrie 2017
fiecare cu aia a masii

in ceea ca ma priveste,sunt foarte multumit de RADET. sunt singur si am 70 de ani. nu am avut probleme de apa calda si caldura (faleza nord) .daca doresc o temperatura mai mica, inchid robinetul de la un calorifer. nu este o filosofie. daca mi-asi monta o centrala propie,s-ar amortiza si asi incepe sa "castig" peste 8 ani, cand probabil o sa fiu in RAI. cunosc multe familii care isi repara centrala tot la 2 ani. gazul se scumpeste in ritmul scumpirii benzinei. ideal ar fi ca guvernantii (nu imbecilii-talhari de azi) sa se ocupe de centralizarea caldurii. desfiintare centralelor mamut si inlocuirea lor(ca in occident) cu centrale care deservesc 5-7 blocuri. ar disparea haosul si cheltuielile monstruoase de intretinere a unei retele de zeci de km.

Anca
1 noiembrie 2017
Pro

Sunt pro gaze...sunt la un buton distanta de caldura...

hocus
1 noiembrie 2017
3200?

Centrala o fi 3200 (alea din gama entry) , dar ii mai faci si punerea in functiune. Pe lnaga asta, mai ai de platit racordul si proiectul de gaze. daca esti norocos si ai facut la inceput cu primii locatari, nu treci de 400. Daca nu, poti ajunge la unele asociatii si la o taxa de 1000 lei. Instalatia interioara. Pentru 3 camere, apeland la o firma specializata, te duci undeva la 3000 lei cu tot cu materiale - tevaraie si fittinguri. Daca mai pui si caloriferele ... Mai depinde si configuratia apartamentului - ce trasee vor fi. Plus gauri / reparat / varuit. Un cost realist ar fi vreo 9000 lei la 2 camere si vreo 11000 lei la 3 camere. Dar se merita atata vreme cat platesti intretinere 150 lei.

Dan
1 noiembrie 2017

Intradevar sunt niste costuri la instalarea centralei dar merita toti banii. Pana sa am centrala, eram la RADET si caldura era insuficienta, trebuia sa bag uneori si radiatorul electric. Pentru apa calda de la dush,uneori asteptam si 30 minute. Costul pentru caldura era 400 lei iarna pt 2 calorifere iar cu centrala rar ajung la 150 lei pe luna pentru 4 calorifere. Iar apa calda o plateam undeva pana la 150 lei pe luna, iar cu centrala ajung sa platesc intre 40-60 lei pe luna. Seful de la RADET descurajeaza oamenii cu informatii false.

Cip
1 noiembrie 2017
Pt hocus

Focus centrala este pt cei care vor caldura și apa calda la costuri omenești și fara sa depinda de altii nu pt cei că tine care stau in frig si nu prea stiu la ce foloseste lichidul ala incolor care este rece sau cald depinde cum invarti de robinet si cat timp ai de asteptat pt cel cald. 150 de lei pe luna nu am nici vara iar iarna ma ia cu dureri de cap. RADET nu are nici un interes sa plece cei ce pot plati si vor caldura ca daca pleaca aia raman doar cu cei cu subventii si la revedere salarii mari pt o multime de sefi, sefuti și alti paraziti care au functii de conducere sau chiar mai rau la revedere loc de munca.Desi sistemul centralizat ar tb sa fie mult mai ieftin ș decat cel individual la noi se pare ca este exact invers.

Dan
1 noiembrie 2017

Am omis un lucru: pt caldura plateam 400 lei pe luna pt 2 calorifere la un apartament de 2 camere. In baie si bucatarie nu indrazneam sa pornesc caloriferele. Acum cu centrala caloriferele sunt pornite peste tot si ajung sa platesc pe luna maxim 150 lei.

Radet o rămășiță...
1 noiembrie 2017
Încălzire cu gaze...

Radet,raja și alte regii nu sunt altceva decât umbre ale trecutului nostru bine cunoscut.Nu înțeleg de ce nu pot sa-mi aleg în cunoștință de cauză furnizorul meu de căldură.Trăim în plina economie de piață!Dacă mă debransez de la radet,de ce vine politia sa mă amendeze?

nicu
1 noiembrie 2017
fosila RADET

Sistemul centralizat de incalzire trebuie lasat sa moara. Sa fie subventionata instalarea de centrale pe gaz noi, nu gigacaloria. Sistemul centralizat este sursa de coruptie si de risipa de resurse. Politica se amesteca acolo unde piata ar tebui sa fie libera.

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Joi, 26 Octombrie 2017
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Pagina a fost generata in 0.5371 secunde