Încălzire cu gaze sau cu RADET? "Se practică amăgirea populației"

7039
27
Încălzire cu gaze sau cu RADET?

Articole de la același autor

Constănțenii plătesc de ani buni cea mai scumpă gigacalorie din țară. Autoritățile locale nu au reușit să găsească o soluție pentru a eficientiza costurile de producere și distribuire a energiei termice pentru a reduce prețul gigacaloriei. Singura variantă pentru a sprijini populația a fost acordarea subvenției generalizate, astfel încât costurile încălzirii să fie cât de cât suportabile. Chiar și așa, mulți dintre noi am ajuns să plătim căldura chiar și 1.000 de lei pe lună, la apartament. 


În aceste condiții, nici nu este de mirare că blocuri întregi s-au debranșat în ultimii ani de la sistemul centralizat de încălzire, cei mai mulți proprietari optând pentru centrale termice individuale, pe gaze naturale. Iar cei care au făcut asta de câțiva ani încoace susțin că deja și-ar fi amortizat cheltuielile. 


"Plăteam 800 - 900 de lei pe lună la încălzire, pentru un apartament de patru camere în care suntem doar două persoane. Am renunțat la RADET și am pus centrală termică. Aceasta este a treia iarnă și pot să spun că sunt foarte mulțumit. În primul rând, am apă caldă și căldură atunci când am nevoie și consum exact cât am nevoie. Nu aștept în frig până dă drumul RADET la căldură și nici nu stau cu geamurile deschise larg pentru că afară este cald și caloriferele frig în casă. Am cheltuit 8.000 de lei, deci pot să spun că mi-am recuperat toată investiția", ne-a povestit Constantin B., din cartierul Inel II. 


Cheltuielile cu centrala termică, amortizate în doi ani 


Chiar și calculele specialiștilor arată că locuitorii din Constanța, Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot amortiza costurile de achiziție a unei centrale termice în aproximativ doi ani, din cauza prețului mare la încălzirea centralizată. În medie, românii plătesc în jur de 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, fie că vorbim de prima instalare sau de înlocuirea unui echipament de generație mai veche. Dacă se iau în calcul un apartament cu două camere, de aproximativ 60 de metri pătrați, costul mediu de achiziție a centralei termice și prețul gigacaloriei pe plan local, investiția este acoperită în doi ani. 


"Când ne referim la cele cinci orașe menționate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de încălzire și apă caldă menajeră ce rezultă din folosirea unei centrale termice scad în medie cu 50 la sută față de costurile aferente sistemului centralizat de încălzire. Reducerea substanțială a valorii facturilor este, de altfel, unul din principalele motive pentru care românii aleg să instaleze sisteme proprii de încălzire", precizează Cătălin Drăguleanu, managerul unei companii care comercializează centrale termice. 


Astfel, locuitorii orașului Constanța își pot amortiza banii investiți în achiziția unei centrale termice de apartament în aproximativ un an, în timp ce locuitorii din Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot recupera investiția în aproximativ doi ani. 
În cazul unei prime instalări de centrală termică, media investiției inițiale este de 8.200 de lei. Pe lângă prețul de achiziție al centralei termice, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz, cele pentru efectuarea instalației de încălzire, radiatoare, robineți, țeavă și costul aferent autorizării în momentul punerii în funcțiune. În condițiile creșterii investiției totale, perioada de amortizare va crește direct proporțional. Pornind de la costurile totale cu achiziția și instalarea centralei termice, locuitorii din Constanța își pot recupera investiția în aproximativ trei ani. 


Încălzirea centralizată - cea mai ieftină variantă? 


De cealaltă parte, conducerea RADET susține că numărul debranșărilor a scăzut, iar directorul general Liviu Popa i-a sfătuit pe constănțeni, ori de câte ori a avut ocazia, să nu se debranșeze, considerând că încălzirea centralizată rămâne cea mai ieftină variantă. 


"Se practică amăgirea populației cu prezentarea unor avantaje deosebite prin racordarea la gaze. Dacă se pun la socoteală costurile de montare, în jur de 10.000 - 15.000 de lei, cu durata de viață de aproximativ zece ani, dar și consumul de energie electrică pentru funcționarea centralei, de aproximativ 100 - 150 de lei pe lună, calculul lunar pleacă de la aproximativ 300-500 de lei, la care se mai adaugă și costul gazelor. Dacă cineva face calculul punctual, doar cu prețul gazelor, fără investiții de amortizat, este problema sa, dar și aceia sunt tot bani. În plus, în blocurile unde există debranșări, este obligatorie achitarea unei plăți comune", declara, recent, directorul Liviu Popa.


Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Mine
1 noiembrie 2017
RADET

" costurile de montare, în jur de 10.000 - 15.000 de lei"-este o eroare/minciuna GROSOLANA . Taiati un zero ! Pretul Gcal produs de centrala de apartament este de 168 lei nu 430 lei ca la RADET , iar diferenta pana la 250 lei pt. POPULATIA RADET ESTE SUBVENTIONATA din banii TUTUROR ! Iata calculul pretului de 168 lei : - din factura :142,28 lei pentru 1,084 Mwh , adica 131 lei/Mwh -1 Mwh = 0,864 Gcal , randamentul cazanului = 0,90 -131 lei/Mwh : 0,864 Gcal/Mwh = 152 lei/Gcal -152 lei/Gcal : 0,890 = 168 lei/Gcal !!!!

bcbb
1 noiembrie 2017
Ce de minciuni!! 100-150 lei pe lună numai curentul consumat de centrală??? Cum puteți sa scrieți asa ceva???

Eu am apartament de 3 camere, sunt debransat, am centrală pe gaze și plătesc TOT curentul consumat în apartament cca 100-120 lei la două luni, cam asta e valoarea facturii Enel. Nu mai mințiți, nu mai manipulați populația.

fani
1 noiembrie 2017
incalzirea

Excelenta prezentarea facuta de o persoana in varsta ,cu mare experienta de viata ! Felicitari ....numai ca ciorditorii NU doresc sa renunte la sursa de jumulire a banului public .De ce nu se transforma IMEDIAT punctele termice in centrale termice (folosind si banii pentru subventii la achizitionarea centralelor pe gaz ) ? D'aia ,ca NU se vrea .

Răspuns la: fiecare cu aia a masii
Adăugat de : maidanezul de serviciu, 1 noiembrie 2017
in ceea ca ma priveste,sunt foarte multumit de RADET. sunt singur si am 70 de ani. nu am avut probleme de apa calda si caldura (faleza nord) .daca...
petrica
1 noiembrie 2017
inca ceva !

pe langa faptul ca ai caldura si apa calda cand vrei si nu trebuie sa stai dupa radet mai este si faptul ca ai butelie care in cazul meu trebuia cumparata cam la 2 luni cu 70 lei iar acum pentru aragaz platesc cam 7-10 lei pe luna fata de 35 este ceva si pana la urma nu este democratie daca vrem sa ne fie mai greu cu centrala ce treaba are nea popa?

Sunt disperati
1 noiembrie 2017
RADET,o afacere de partid

In primul rand,sa-l intrebati dl.Popa ce salariu castiga la RADET si cati directori adjuncti (inutili) are in subordine.Popa a fost sluga,finantatorul lui Mazare si acum este angajat agent electoral la Fagadau(adica o sluga de partid si de stat). Sa-l intrbati si ce partid finanteaza acest muribund care se numeste RADET.Daca vreti sa aflati pe cine finanteaza acet colos falimentar si cine profita de el in campania electorala va rog sa cititi in ziarul de azi articolul.... "Vești bune pentru constănțeni! Aleșii locali au stabilit prețul gigacaloriei în sezonul de iarnă 2017-2018"... Acolo veti afla ca tov. Fagadau,personal, din mila si bunavointa lui,are grija de constanteni prin mentinerea tarifului Gcal la acelasi nivel.Acolo apare si poza tov. Fagadau ca sa tineti minte cine are grija de voi si de ce trebuie sa-l realegeti pe Fagadau (MI-E SILA).Da,sunt de acord cu toate comentariile pro-gaze de mai sus.Baietii astia de la RADET sunt disperati ca isi pierd sursele de castig.Daca dam la o parte incalzirea pe timp de iarna,as vrea sa mentionez un al avantaj la incalzirea pe gaze:PREPARATUL HRANEI SI INCALZIREA APEI MENAJERE.......DATELE MELE PERSONALE:apartament 3 camere,parter,3 persoane,am consumat in trecut o butelie pe luna la aragaz,azi am incalzire cu gaze.Mancam la fel, facem baie la fel ca inainte,nicio schimbare in viata noastra.CONCLUZII:in lunile iunie,iulie,august si septembrie factura noastra lunara la gaz a fost de aprox. 30 lei/luna.Cand eram racordat la RADET si cumparam o butelie pe luna plateam urmatoarele facturi:BUTELIE 70 lei/luna plus incalzirea apei menajere: 150 lei/luna(la RADET).Total:70 lei/luna + 150 lei/luna= 220 lei/luna.Comparati 220 lei/luna cu 30 lei/luna si calculati de cate ori trebuie sa se scumpeasca gazele naturale ca sa am motiv sa ma intorc la hotii astia de la RADET.Huoo....RADET ! Sictir LIVIU POPA ! Sunteti si hoti dar si prosti.Huoo.. Fagadau,fiul lui Mazare.Nu am nevoie de marinimia ta.Va credeti dumnezei.Mi-e scarba de voi,politruci gretosi !

Gaz / Caldura
1 noiembrie 2017
Gaze

Sa ne spuna tot dl. Popa de ce sunt obligati cei ce s-au debransat sa mai plateasca caldura radiata de tevile de polipropilena care au ramas in apartament? Nu ar trebui ca RADET sa imi plateasca chirie ca se afla pe proprietatea mea?

jj
1 noiembrie 2017
jj

Sa va bagati undeva sirenele voastre!

George
1 noiembrie 2017
Centrale de apartament

Am un bun amic, care pe timp de iarna,platea peste 1.000 lei la 3 camere.Toti din bloc au discutat si si-au montat centrale.Urmatoarea iarna,cheltuielile nu depaseau 300 lei/luna.Amortizarea se face in max.3 ani.Renuntati la RADET!

gazos
1 noiembrie 2017
PRO GAZE

Cum o fi la 70 ani sa te chinui sa pui o butelie, chiar s-o ridici vreo 5m ?!

Răspuns la: fiecare cu aia a masii
Adăugat de : maidanezul de serviciu, 1 noiembrie 2017
in ceea ca ma priveste,sunt foarte multumit de RADET. sunt singur si am 70 de ani. nu am avut probleme de apa calda si caldura (faleza nord) .daca...
HaHa
1 noiembrie 2017
Ei si ai lor

Dragi clienti captivi, platiti! La facturare sunt 6 angajate care lucreaza 2 zile pe luna! Ce stres! Atat!Destul! Eu zic sa munciti si sa platiti inainte de orice personalul supradimensionat. Asa fac cetatenii unui stat captiv. O gasca de mediocri si submediocri disperati, lipitori de afise s-au adunat acolo, alesi pe criterii doar de ei stiute. Cate trei sau patru membri ai aceleiasi familii. Persoanele acestea unde sa mearga sa socializeze in alta parte daca va ganditi sa va instalati centrale de bloc sau de apartament? Unde sa plece, pe banii cui sa stea toti cei care spun ca muncesc facand una, maxim doua operatiuni simple pe zi, saptamana sau cand o fi cazul? Sunt si ei ai cuiva, fiti generosi, altfel ajung sa lucreze cu voi si va luati cu mainile de cap, ii duceti in spate, le faceti treaba. Me di o cri ta te si cli en te lism. RADET a murit de multa vreme doar ca nu le-a spus nimeni si lor.

27 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Joi, 26 Octombrie 2017
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Pagina a fost generata in 1.816 secunde