La judecată! Mașinăria autorizațiilor de construcție poate fi învinsă

17982
20

Articole de la același autor

Rând pe rând, autorizațiile cu cântec emise de Serviciul de Urbanism al Primăriei Con-stanța cad "victime" ale instanței. O altă autorizație de construire a unui turn în imediata apropiere a altui bloc, pe fostul spațiu verde al zonei, a fost suspendată de judecători, după ce locatarii au ales să meargă în instanță pentru a-și face dreptate. Asociația de Proprietari nr. 64 de pe strada Dispensarului nr. 14, Tomis Nord, a obținut astfel oprirea lucrărilor și verificarea documentelor, dar și realizarea de noi expertize ce vizează legalitatea construcției. Abia după comunicarea hotărârii judecăto-rești, investitorii Gabriel și Mariana Bajdechi, patronii restaurantului Integra, au sistat construcția, care este însă extrem de avansată, lucrându-se deja la etajul al șaselea.

v v v

Pe măsură ce constănțenii capătă încredere în justiție, prind curaj să se "bată" cu investitorii care le ridică betoane în fața ferestrelor. Recent, pe masa judecătorilor a ajuns și plângerea depusă de locatarii Asociației de Proprietari nr. 64 din Constanța împotriva primarului municipiului Constanța, Primăriei Constanța, Bajdechi Gabriel și Bajdechi Mariana și S Line Rezidențial SRL. Locatarii au solicitat suspendarea autorizației de construcție nr. 941, din 2 iunie 2015, pe motiv că imobilul este ridicat "fără respectarea dispozițiilor legale, nu este respectat spațiul verde ce trebuie acordat locatarilor și nici distanța legală, clădirea fiind foarte înaltă în raport cu clădirile din apropiere".

Primăria nu a cerut studiu de însorire

După mai multe înfățișări și expertize, instanța a decis să dea câștig de cauză reclamanților. Iată ce se precizează în comunicarea sentinței: "Instanța apreciază că împrejurările concrete de fapt și de drept în care actul contestat a fost emis creează o îndoială serioasă în privința legalității acestuia, susținerile reclamanților având caracterul unor indicii de natură aparentă care să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar. Se constată că autoritatea publică nu a solicitat prin certificatul de urbanism nr. 3.390/2014 sau ulterior emiterii acestuia și efectuarea unui studiu de însorire. Se are în considerare faptul că, prin proiectul depus de către pârâți, este stabilită o înălțime de 20,05 metri, imobilul reclamanților are o înălțime de 31,45 metri, iar distanța dintre cele două construcții este de 14,32 de metri, sens în care, în raport cu prevederile art.3 alin. 2 din anexa OMS nr. 114/2014, era imperativă efectuarea și a unui studiu de însorire al imobilului învecinat, măsură care în speță nu a fost realizată, aspect care este de natură aparentă să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar".

Au tăiat de pe listă și spațiul verde

Mai mult decât atât, instanța mai constată și o altă neregulă la construcția cu pricina: "În raport cu prevederile HCJ nr. 152/2013, adoptat de către Consiliul Județean Constanța, ce impun ca spațiile verzi și plantate să fie de minimum 30 la sută din suprafața terenului, se constată în mod aparent că emiterea autorizației supusă analizei s-a făcut fără respectarea cadrului legal, în condițiile în care documentația aferentă autori-zației de construire nu cuprinde referințe în ce privește suprafața minimă de 90 de metri pătrați aferentă cu destinația specială de spațiu verde, în sensul impus de art. 2 din HCJ Constanța nr. 152/2013, precum și din Anexa 2 a acestui act normativ".

"Este încălcat dreptul la respectarea vieții intime!"

Instanța a considerat că argumentele Asociației de Proprietari sunt fondate.

"Nerespectarea, în aparență, a distanțelor minime legale analizate și pe cale de consecință și însorirea minimală a imobilului deținut de către reclamanți este de natură a crea disconfort major în folosirea imobilului deținut de aceștia. Prin aceasta, este încălcat dreptul la respectarea vieții intime, familiale și private, protejat de art. 26 din Constituție. Pentru aceste considerente, instanța apreciază că în cauză sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi dispusă măsura de sus-pendarea Autorizației de construire nr. 941/2 iunie 2015", se mai arată în hotărârea judecătorească. Deși aceasta nu este finală, este executorie, așa că in-vestitorii au oprit deocamdată lucrările.

"Din păcate, procesul a durat un an, timp în care constructorul a ridicat tot blocul. Deja este la etajul al șaselea și au fost puse ferestrele. Răul este făcut. Nu mai poate fi demolat acum. Însă este o victorie importantă, chiar și această sentință pe fond. Probabil că așa au fost date toate autorizațiile în Constanța, în ultimii ani, de aceea s-a ajuns să fie plină de betoane pe spațiile verzi. Cu cinism, patronul clădirii ne-a spus tot nouă că noi îi umbrim imobilul, dar noi am avut acolo spațiu verde din 1972, de când a fost construit blocul nostru. Acum vedem numai betoane în fața ferestrelor", ne-a povestit R. A., unul din proprietarii din cadrul Asociației nr. 64.

Cinci sau șase etaje?

Conform autorizației de construcție, proprietarii aveau dreptul să ridice un imobil cu subsol, parter și cinci etaje, de locuințe colective, cu zece apartamente cu trei camere și zece locuri de parcare în incinta proprietății. În imagini, se vede însă foarte clar că blocul are deja șase etaje. Pe site-ul Primăriei Constanța nu apare o nouă autorizație, nici în 2015, nici în 2016, care să permită supraetajarea imobilului.

Victoria constănțenilor de la Asociația de Proprietari nr. 64 este doar cea mai recentă dintr-un șir ce va crește cu siguranță în perioada următoare. Pe rolul instanțelor judecătorești mai sunt multe alte dosare cu spețe asemănătoare, în care sunt chemate în judecată atât Primăria Constanța, cât și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța. Precedentul s-a creat, mașinăria de autorizare a fost oprită, deocamdată, mai rămâne de văzut dacă va avea cineva curajul să dispună demolarea imobilelor ridicate cu hârtii la limita legii sau chiar ilegale. 

Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Maradona
5 august 2016
Demolare

"Tembelul care o ataca pe Andreea Perhaita este un rechin imobiliar care probabil a mizat pe faptul ca Asoc. de proprietari nu au bani sa mearga in instanta. T

Socrates(Nr8)
5 august 2016
@Maradona

1.Nu cred ca un rechin imobiliar isi pierde vremea citind presa urbei, ci mai degrabă, bea cafele si imparte spagi cu oamenii din primarie. 2.Principala acuza adusa Andreei Perhaita este lipsa de profesionalism.Daca doamna jurnalist publica numele si prenumele celui care a semnat toate autorizațiile din partea Serviciului de Urbanism,atunci nimeni nu o mai acuza. Eu sper ca doamna jurnalist sa-si faca meseria si in zilele urmatoare sa faca publice documentele cu cel care si-a pus semnatura pe acele autorizatii. Daca nu are curajul sa publice numele corupților din Serviciul de Urbanism C-ta ,atunci sa se lase de meserie.Meseria de jurnalist presupune si niste riscuri. PS.Curios si interesant, este faptul ca cei de la Mediu(in legatura cu spatiul verde distrus) sau DNA-ul nu s-au autosesizat nici pana acum.Sau si ei sunt manjiti la fel ca cei din Primarie si CJC?Oare cat o fi valoarea unui procuror sef DNA C-ta? 10-20000 euro?Mai mult sau mai putin?

Apm
5 august 2016
Toate au fost spagi

Du-te mai "s-o crezi tu nr 8" si cere de la primarie niste acte de interes public sa vezi cat dureaza si ce raspuns primesti. Esti pe dinafara dar te dai la un jurnalist care incearca sa faca ceva bun. Cei de la Muediu dorm in bascheti, la ce te astepti? Zevri Senol a facut 3 ani de puscarie pentru spaga grasa pe cand era sef acolo pentru ca cineva a avut curajul sa il denunte, altfel l-ai fi votat alaturi de Chiru sau Palaz.

Răspuns la: @Maradona
Adăugat de : Socrates(Nr8), 5 august 2016
1.Nu cred ca un rechin imobiliar isi pierde vremea citind presa urbei, ci mai degrabă, bea cafele si imparte spagi cu oamenii din primarie...
Hollywood
5 august 2016
Andreea Perhaiță

Aha, deci răspundere administrativă și gata. Pac-pac, subiectul este închis, femeia Tănase a demisionat/fost demisă și își vede liniștită de viața ei. Dar de răspundere penală pentru abuz în serviciu în formă continuată n-ai auzit? Niciodată? Pune-te pe treabă și fii o jurnalistă profi. Nu plânge pe umărul asociațiilor de locatari. Dacă faci asta promit că te caut la redacție cu un buchet de flori, să te felicit. Afli și cum mă numesc, cu ocazia asta.

eva
5 august 2016
tanase

Din cate stiu are destule plangeri pt abuz in serviciu. Am aflat acest lucru atunci cand am vrut si eu sa depun una. Din pacate se pare ca nu o sa i se intample nimic. Jurnalistii scriu articole la comanda, dupa cum bate vantul, din stanga sau din dreapta.

Răspuns la: Andreea Perhaiță
Adăugat de : Hollywood, 5 august 2016
Aha, deci răspundere administrativă și gata. Pac-pac, subiectul este închis, femeia Tănase a demisionat/fost demisă și își vede liniștită...
7 august 2016
primaria=ilegalitate

https://www.facebook.com/SalvatiConstanta/

7 august 2016
primaria=ilegalitate

intrati aici si luptati pentru spatiul verde al orasului , impreuna putem invinge interlopii si infractorii care spagangesc primaria https://www.facebook.com/SalvatiConstanta/

calator
7 august 2016
transport in comun

Noi, cetatzenii nevoiasi si oropsitzi ai Constantzei, dorim si totodata solocitam, domnului primar Decebal Fagadau, ca impreuna cu functzionarii primariei si cu domnii de la RATC, sa introduca transportul modern si GRATUIT, cu autobuze si minibuse, in zona km 4-5, mai precis pe strada LILIACULUI. De mult asteptata aceas ta imbunatatzire acestei rute de transport in comun, intr-o zona atat de izolata de restul Constantzei, si cu atat de putzine mijloace de transport in comun, care sa lege cartierul uitat de conducatorii nostrii locali, de restul Constantzei, zis oras european, ca dupa cum arata urbea noastra, dupa : aspect, curatzenie / igiena, confort, transport in comun, muuuulte strazi neasfaltate......., parca am trai in Africa si acolo s-ar putea, sa fie mai bine !

Vasile
24 august 2016
Bloc 6 etaje patron Integra

Autoarea articolului ar fi putut sa faca o treaba pina la capat, adica sa scrie si cum a intrat acest circiumar in posesia terenului....care era spatiu verde si erau si citeva locuri de parcare acolo....de terenul pe care a construit restaurantul INTEGRA nu mai vorbesc.....Ce sa faci, mostenire grea de la Mazare, votat ani de zile de cei care acum reclama ca se construieste ilegal in fata proprietatii lor.....si culmea frate, toti machedoni....

Gogu
8 iunie 2017
Cine mai controlează constructiile ilegale

Pe str.Banu Mihalcea colt cu str.Chiliei un gard s-a transformat intr-un zid al unei viitoare constructii peste noapte.Inspectorii primariei fac control doar la cei care schimba materialul din care e acoperita o casa veche .Cei care construiesc in zona fara autorizatie nu sunt deranjați de loc.Prietenii stiu de ce!

20 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.5065 secunde