Mai merită să te debranșezi de la sistemul centralizat de încălzire?

4705
57
Mai merită să te debranșezi  de la sistemul centralizat de încălzire? - maimeritasa-1401633130.jpg

Articole de la același autor

Convinși că nu vor mai plăti sute de lei la încălzire, la iarnă, mulți constănțeni s-au hotărât să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare. Ei trebuie să înainteze către RADET Constanța un dosar stufos cu documente și, neapărat, să aibă acordul vecinilor.

Potrivit reprezentanților RADET, cererile pot fi ridicate de la registratura instituției, de pe strada Badea Cârțan nr. 14A. Cererea cuprinde criteriile impuse de legile în vigoare, respectiv Legea nr. 325 din 14 iulie 2006, Legea nr. 230 din 2007 și Ordinul ANRSC 91 din 20 martie 2007. Necompletarea tuturor datelor solicitate în anexele formularului, cât și neprezentarea documentelor necesare enumerate în procedura de debranșare atrag în consecință neaprobarea cererii de deconectare ori debranșare. De asemenea, în cazul în care aveți datorii către RADET, se respinge cererea de deconectare fără să se mai verifice restul documentelor.

Solicitantul trebuie să primească, în prealabil, aprobarea deconectării atât de la asociația de proprietari, cât și de la vecinii cu care are pereți comuni.

Vecinii debranșaților plătesc mai mult la căldură

Conducerea RADET susține însă că debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare nu este, însă, cea mai bună soluție. Dincolo de faptul că orice întrerupere în acest sistem duce la probleme mari în calculul consumului pentru cei rămași în rețea, dar și la creșterea consumului de energie termică la vecinii cu pereți comuni. În cazul în care cel debranșat nu își va încălzi deloc apartamentul sau va menține o temperatură mică, vecinii rămași în sistemul de termoficare vor consuma mai multe gigacalorii pentru a ajunge la o temperatură optimă și, automat, vor avea facturi mai mari la întreținere.

"În blocurile unde nu sunt deconectări, totul este în regulă, iar facturile sunt decente. Problemele apar în blocurile în care numărul deconectărilor este considerabil", explică directorul tehnic al RADET, Liviu Popa.

Tocmai pentru a evita astfel de discrepanțe în consumurile din blocurile de debranșări și nu numai, reprezentanții mai multor asociații de proprietari din Constanța susțin că este necesară elaborarea unei legi prin care proprietarii care nu locuiesc peste iarnă în apartamente sau țin caloriferele închise să fie obligați să mențină o temperatură minimă.

Prețul la gaze va crește continuu

La rândul lor, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Unități Publice susțin că, pe termen lung, debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare se va dovedi o idee păguboasă pentru proprietari.

"Când luăm o asemenea decizie de a monta o centrală termică de apartament, trebuie să luăm foarte multe lucruri în calcul. La nivelul Uniunii Europene se promovează numai sistemul centralizat de încălzire sau răcire. Nicăieri nu veți găsi într-un bloc centrale de apartament. Trebuie să fiți în cunoștință de cauză atunci când vă decideți. Chiar dacă acum pare o afacere bună, trebuie să știți că prețul gazelor va crește în anii următori. Prețul la gaze pentru populație este încă subvenționat, dar veți ajunge să plătiți mult mai mult", i-a sfătuit pe constănțeni Iulian Băndoiu, director Regle-mentări în cadrul ANRSC.

În plus, directorul RADET Liviu Popa susține că sistemul centralizat de încălzire este cel mai sigur.

"Sistemul de termoficare de la Constanța este performant și are printre cele mai mici pierderi. De asemenea, nu este un sistem poluant și este foarte sigur pentru populație", a adăugat Liviu Popa. 

Comentează știrea

57 comentarii. Pagina 2 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...6 
manolache
2 iunie 2014
RADET-ul niste escroci

Dragilor, ce tot ne sperie RADET ca nu ne debranseaza, nici n-avem nevoie de acordul lor ptr debransare ca noi n-avem contract cu RADETUL ci cu Asociatia si ei nu ne pot obliga sa ramanem la ei. Eu m-am debransat anul trecut si i-am bagat in aia mă-sii si cel mai mult am platit 220 de lei la apartament de 3 camere. Pretul include aragaz+apa caldă+căldura. Chiar daca se scumpesc gazele f mult tot nu o sa platim 800 de lei cat au platit alti vecini de-ai mei cu caldura de la Radet. Avantajul este ca cu gaze esti seful tau, ai caldura cand vrea muschiul tau, cald cat de tare vrei, faci baie la orice ora fara sa astepti juma de ora apa calda de la Radet, iar cand pleci de acasa ziua faci economie la caldura inchizand centrala. Debransati-va si nu mai stati pe ganduri. E o investitie dar o sa va scoateti banii!

Cta
2 iunie 2014
EXTREM DE SCUMP

In blocul meu nu exista niciun debransat dar factura lunara tot IMENSA a fost. In Constanta avem cel mai mare pret la Gigacalorie.In alte orase pretul este la JUMATATE..si ghiciti ce...NU AU PORT. :)

Ambitiosu
2 iunie 2014
Cata minciun

Citind articolul care are rol de lauda si preaslavire al sistemului centralizat de fraudare al consumatorului casnic. Atat de josnica este tactica acestor domni (jeguri umane) care vor sa descurajeze initiativa privata si individuala, pentru a-si asigura salariile si finantarile ascunse in pretul gigacaloriei. Trebuie facut cunoscut, ca odata ce peste jumatate din numarul constantenilor, aici vorbim de jumatatea care nu primeste subventii si plateste integral costul gigacaloriei, se vor debransa prin orice cale, si vor inainta RADET in judecta pentru abuz si impunere de regulamente intr-un spatiu proprietate privata, atunci totul se va schimba. Totul este o chestiune de timp. Trebuie doar subliniat faptul ca daca se doreste cu adevarat oprirea acestei evaziuni, sifonari a banilor contribuabilului catre ajutoare, sponsorizari date cu dedicatie, trebuie sa fim uniti, si sa actionam in grup prin constituirera unei entitati cu personalitate juridica ce va putea inainta acest buboi in judecata.

papasa
2 iunie 2014
gigacaloria

nu puteti obliga pe nimeni,in apartamentul proprietate personala sa foloseasca energia termica din sistemul centralizat, care costa.... cererea de debransare este o instiintare a proprietarului ca renunta la acest sistem si ca va folosi o alta alternativa ( gaze, energie electrica etc ) domnilor de la RADET dvs. cu ce va incalziti si care sunt costurile ? lasati constantenii sa opteze pentru ce considera ei ca este mai copnvenabil

cetateanul
2 iunie 2014
incalzirea

Si cugetul si telegraful spui ca sunt aceasi mancatori de cacat. Cum puteti spune ca nicaieri in Europa nu gasiti centrale de apartament? Ba din contra mergeti la toti vestici ca toti au acele mini-centrale.TALHARILOR

contribuabil
2 iunie 2014
gaze scumpe

Gazele se scumpesc cumva numai la particulari? Nu se scumpesc si la C E T sau R A D E T?Cum poti sa invoci asa ceva? E foarte clar pentru toata lumea cand se scumpesc gazele se scumpempeste si giga caloria ,ba mai gasesc si alte motive pentru scumpire ,asa ca indiferent de pretul gazelor tot mai convenabila este o central de apartament.

Mociu C
2 iunie 2014
Eu consider ca in primul rind trebuie debransati de la conducerea Constantei leprele legionare Fasolea Drogata si Porcul Vesnic Beat

Doar in felul asta constantenii vor scapa de primele doua mari nenorociri si anume pretul exorbitant al apei si al gigacaloriei. Deasemenea consider ca si in Ovidiu va fi debransata in curind ultima dintre zdrențele umane si anume Zdreanță Scupra. Si impreuna cu el vor merge sa-si reimprospateze cunostintele la Poarta Alba toate boriturile care fac parte din clanul mafiot Zdreanță Scupra-Fane tiganu-Hanganu. Orasul Ovidiu are nevoie de un om integru, care a dovedit ca pune drapelul patriei mai presus de interesele personale.

Ambitiosu
2 iunie 2014
Slugilor!!!

Comunistilor, de ce scoateti comentariile??? Suntgeti slugi supuse intereselor politioce???

costea
2 iunie 2014
exista HCLM ?

Daca nu este o hotarare a Consiliului Local nu ma poate dbliga nimeni sa fac ce doresc in casa mea. Nu este o baza legala pe care o incalc montand o centrala de apartament.

Conchita
2 iunie 2014
Abureala

Cred ca manaci rahat si nu din ala turcesc. In conditii similare, la trei camere (58 mp cu tot cu balcon), am platit peste 700 lei / luna (iarna).

Răspuns la: Rea vointa
Adăugat de : Patitul, 2 iunie 2014
4 camere,bloc reabilitat termic,repartitoare, iarana 22 grade in camere,lift.....Cel mai mult ,in iarna asta -platit 390 lei(incluzand toate...
57 comentarii. Pagina 2 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...6 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5405 secunde