Ministrul Mediului recunoaște că sunt probleme în privința calității apei subterane în marile bazine legumicole din România

499
Ministrul Mediului recunoaște că sunt probleme în privința calității apei subterane în marile bazine legumicole din România - ministrulmediuluiefec-taiat-1701697143.jpg
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, într-o conferinţă de presă în județul Neamţ, că partea de est și partea de sud a României, și marile bazine legumicole din România, conform determinărilor pe care le-au făcut, au probleme cu calitatea apei subterane din pânza freatică la capitolul nitraţi şi nitriţi.


Aflat în vizită la organizația PNL Neamț, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a recunoscut că „există o problemă la nivel național” în ce privește poluarea pânzei freatice. Potrivit acestuia, din măsurătorile efectuate, problemele se înregistrează la cantitățile de nitrați și nitriți din apa subterană.


Fechet a precizat că există la Ministerul Mediului un program finanțat prin PNRR menit să combată acest fenomen, dăunător agricultorilor din țara noastră.


„Există o problemă la nivel naţional, încercăm prin diferite programe pe care le finanţăm şi avem un program acum finanţat din PNRR care continuă un program finanţat din Banca Mondială şi care finanţează platforme pentru zootehnie, platforme de depozitare a gunoiului de grajd care să reducă puţin poluarea pânzei freatice, pentru că, mai ales partea de est a României, şi judeţul Neamţ nu e ocolit din păcate de această situaţie. Partea de sud şi marile bazine legumicole din România, conform determinărilor pe care le-am făcut şi au fost prelevate mii de probe, care au desenat acea hartă, au probleme cu calitatea apei subterane din pânza freatică la capitolul nitraţi şi nitriţi”, a precizat Mircea Fechet.


Ministrul a precizat că orice societate comercială care deversează accidental sau nu în apele teritoriale, va trebui să suporte rigorile legii. Ba chiar a încurajat Garda de Mediu să de-a contravenții celor care poluează apele locale din județ.


Potrivit ministrului Mediului, măsurătorile efectuate în ce privește calitatea apei pânzei freatice relevă o „încărcătură microbiologică extrem de nocivă”. Acesta a dat și exemple: streptococi fecali și stafilococi, care pot afecta sănătatea populației, în special persoanelor defavorizate care nu au o sursă de apă potabilă.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3514 secunde