Minunea nașterii! Caz foarte rar, tratat cu succes de medicii ginecologi constănţeni

14256

Articole de la același autor

Un caz foarte rar, întâlnit unul la 2.500-5.000 de naşteri, a fost tratat, de curând, cu succes pe secţia de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Pacienta este, acum, o lăuză, în vârstă de 43 de ani, care s-a prezentat în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) în travaliu, cu contracții uterine, având o sarcină la termen. Ea a fost diagnosticată cu vasa praevia, o anomalie rară a placentei și a cordonului ombilical, care pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi pe cea a fătului. Din fericire, datorită profesionalismului echipei medicale, ea a reuşit să aducă, în siguranţă, bebeluşul pe lume.

Femeia nu s-a prezentat deloc la medic pe perioada sarcinii, pentru investigaţii şi mai ales pentru ecografiile care sunt necesare gravidelor. Potrivit cadrelor medicale, pacienta nu se afla la prima sarcină, ea având un copil deja acasă.

Ce înseamnă acest diagnostic? De ce este atât de riscant? Vasa praevia este o anomalie rară a placentei și cordonului ombilical. Această complicație a sarcinii apare atunci când există vasele de sânge care leagă placenta de cordonul ombilical, în apropierea canalului nașterii (colului), acest vas nefiind protejat de țesut placentar sau de cordonul ombilical. Drept urmare, aceste vase sunt foarte fragile și se pot rupe în momentul în care se intră în travaliu sau când se rup membranele.

Dacă nu este diagnosticată la timp, vasa previa poate fi o entitate extrem de periculoasă pentru bebeluș, deoarece vasele care se rup conțin sânge fetal și poate duce la moarte fetală.

Ceea ce este important de remarcat la acest caz este că mama are 43 de ani, deci vorbim despre o sarcină la o pacientă mai în vârstă, care s-a internat în săptămâna 38-39 de sarcină. Ea a ajuns la spital în travaliu, cu un făt în prezentaţie craniană, viu, cu membrane intacte. Echipa medicală a fost surprinsă că mama s-a prezentat la spital cu o sângerare importantă, pe cale vaginală, deşi se afla la început de travaliu.

Ulterior, în timpul ecografiei s-a observat o placentă jos inserată, o placentă praevia laterală, cum o mai numesc medicii.

„Polul placentar se află la o distanţă de 3-5 centimetri faţă de orificiul cervical intern şi, de, asemenea, o inserţie venamentoasă, la distanţă, a cordonului omblilical, în această placentă. Colegii mei au pus diagnosticul: în observaţie, vasa praevia. S-a indicat efectuarea operaţiei cezariene, extrăgându-se un făt de sex feminin, cu 3.600 grame şi scor Apgar 8. Impresionantă a fost şi tahicardia fetală a nou-născutului, inima lui având un ritm cardiac între 160 şi 180 de bătăi pe minut. Ne bucurăm că acest caz a fost descoperit la timp şi nu s-a recurs la varianta unei naşteri naturale. Dacă nu detectam problema la timp, acele vase de sânge se puteau rupe, ele nefiind protejate de gelatina Wharton, pentru că ştim că, în mod normal, un cordon ombilical se inserează central sau paracentral în placentă. În condiţiile acestei entităţi numite vasa praevia, cordonul se inserează la distanţă de placentă, el nemaifiind protejat de gelatina Wharton, cum spuneam, şi vasele au o sensibilitate mai mare, ele putându-se rupe în timpul travaliului, punând în pericol, în primul rând, fătul, dar şi mama”, a declarat şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie II, dr. Lucian Şerbănescu, pentru „Cuget Liber”.

Specialistul a precizat că un astfel de caz apare o dată la 2.500- 5.000 de naşteri. Din fericire, a subliniat acesta, în prezent, pacienta se simte foarte bine, la fel ca şi bebeluşul, evoluţia lor după naştere fiind foarte bună. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4931 secunde