Pasajele subterane ale Constanței, între mizerie și promisiuni de viitor strălucit!

1439

Articole de la același autor

Ajunse într-o stare deplorabilă, pasajele pietonale subterane ale municipiului Constanța sunt ocolite de cei mai mulți constănțeni. Doar cei care nu au de ales se încumetă să coboare scările în subteran, să înfrunte mirosul de urină și excremente, în același timp „admirând” pereții pe care vandalii i-au umplut cu graffiti. Singurul pasaj subteran care arată diferit este cel din centrul orașului, transformat în Galeria de Artă „Virgil Coman”. Dar și aici este nevoie de o curățenie mai riguroasă.





Municipiul Constanța deține trei pasaje pietonale subterane – dacă nu punem la socoteală și pasajul subteran din incinta Gării Constanța, care face legătura cu peroanele. Trei pasaje subterane, realizate în anii 1980, care parcă și la această oră par desprinse din acele timpuri comuniste. În special pasajul pietonal subteran din apropierea Gării Constanța, cel mai mare dintre cele trei și, trebuie să recunoaștem, ignorat de autorități, dar atât de necesar în schema rutieră a zonei.





Imaginea mizeriei, în pasajul din apropierea Gării Constanța

Am ajuns în apropierea pasajului pietonal subteran din zona Gării în jurul orei 8.00, oră de vârf pentru zona respectivă, căci toată lumea se îndrepta către locul de muncă. Care se îndreptau spre port, care spre microbuzele care plecau spre sudul litoralului, care spre oraș. Dar cei mai mulți dintre localnici evitau pasajul și preferau să traverseze mai multe străzi, decât să o ia de-a dreptul pe aleea subterană. Căci, așa cum arată documentele oficiale, pasajul de la gară este compus dintr-o alee cu două secțiuni descoperite și trei secțiuni acoperite. Secțiunile acoperite au 13, 35 și respectiv 42 de metri. Odată ajunși pe alee, e lesne să înțelegi de ce este goală. Zeci de metri străjuiți de pereți umpluți cu graffiti, care se umplu de mucegai, peste toate planând un miros neplăcut de urină. Este evident că zona este preferată de boschetari sau de persoane certate cu bunul simț: pe alei, pe scări, dar și pe spațiul verde care împrejmuiește pasajul sunt sticle goale, pahare de plastic, ambalaje etc.

„Ziua mă încumet să trec prin pasaj, dar noaptea în niciun caz, nu știi peste ce ciudați dai! Mai ales că iluminatul este slab și sunt scări relativ ascunse, pe laterale, de unde poate să te atace careva. Ar trebui modificat, adus înapoi paznicul. Era un paznic la un moment dat, după ce au renovat pasajul, și era cât de cât bine”, ne-a spus Gheorghe Pascale, un constănțean întâlnit în pasaj. A fost luat paznicul, a dispărut și curățenia…



Pasajul de la Abator nu mai este folosit de ani buni

Plecând de la Gară pe Șos. Mangaliei, în apropiere de Piața Abator găsim un al doilea pasaj. Al doilea ca mărime, din municipiului Constanța, având în jur de 23 de metri lungime. Pasajul subteran a fost reabilitat în urmă cu aproximativ zece ani, iar în ultimii ani elevii au dat o mână de ajutor în înfrumusețarea acestuia, pictând pereții. Dar realitatea este că, după reabilitare, pasajul nu a mai fost folosit decât arareori. „Vara nu poți intra din cauza mirosului de excremente, iar iarna alunecă foarte rău gresia folosită de cei care l-au reabilitat. Rampele nu pot fi folosite, având un grad de înclinare foarte mare, iar pe treptele acoperite de polei sau zăpadă riscăm să ne rupem gâtul!”, ne-a reclamat Simina Georgescu, o locuitoare din zonă. De altfel, inclusiv autoritățile locale au înțeles că pasajul nu este utilizat, motiv pentru care în primăvara acestui an au înființat o trecere de pietoni în apropiere. Mai mult, în contextul proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța – zona Bd. 1 Mai – Șos. Mangaliei”, primarul Decebal Făgădău afirma că urmează să fie analizată utilitatea pasajului. „Vom face o numărătoare, să vedem exact câte persoane folosesc acest pasaj. Pentru că toată lumea vede că este murdar, dar nu îl folosește nimeni!”, a subliniat edilul.



Pasajul-galerie de artă are nevoie de „împrospătare”

În schimb, folosit din plin este pasajul subteran din centrul orașului, de pe strada Ștefan cel Mare, care trece pe sub strada Mihai Viteazu. În lungime de aproximativ 20 de metri, pasajul a fost denumit Galeria de Artă „Virgil Coman” – în amintirea regretatului istoric constănțean, iubitor de artă! – și găzduiește opere de artă realizate de elevii școlilor constănțene. În ultima perioadă, însă, este evident că pasajul are nevoie să-i fie împrospătată imaginea. Dar mai ales este nevoie de o curățenie mai strașnică, reclamă constănțenii care trec frecvent prin zonă.

Ce planuri are Primăria pentru aceste pasaje

Reprezentanții administrației publice locale au precizat pentru „Cuget Liber” că sunt planuri pentru reabilitarea pasajelor subterane. „Pasajul pietonal de sub strada Mihai Viteazu este cuprins în proiectul privind reabilitarea străzii Ștefan cel Mare. Iar în ceea ce privește pasajul subteran din apropierea gării, pentru acesta urmează să fie realizat un proiect separat de reabilitare”, a declarat Ionela Bărboi, purtător de cuvânt al Primăriei Constanța. Reamintim că proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare presupune transformarea completă a arterei într-o oază de verdeață, cu reabilitarea clădirilor și re-atragerea comercianților. În schimb, în privința pasajului de la Abator încă nu a fost luată o decizie…




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.641 secunde