Persoanele cu dizabilități grave scutite de la plata unor taxe

316
Persoanele cu dizabilități grave scutite de la plata unor taxe - handicap-grav-1718109991.jpg

Articole de la același autor

Viața românilor ar urma să se scumpească simțitor de anul următor, după ce statul și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), introducerea mai multor taxe și eliminarea excepțiilor fiscale.


Românii ar urma să plătească, așadar, impozite mai mari atât pentru locuințe, cât și pentru mașini.


Există însă și români care sunt scutiți de la plata acestora.


Facilități pentru o categorie de români


Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN cine sunt acești cetățeni și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.


”Acele categorii de persoane scutite în anumite considerente sunt persoanele cu handicap. Concret, în situația în care avem un handicap ușor, sau un handicap mediu, putem merge la Direcția Generală de Asistență Socială să solicităm un certificat de handicap și prin acest certificat de handicap se stabilește o valoare a pensiei de handicap. Iar pe baza acestei pensii de handicap sau pe baza acestui certificat de handicap oamenii pot beneficia de diferite facilități, precum parcări la hipermarketuri, acele parcări clasice unde sunt spații special amenajate”, a explicat expertul contabil.


Persoanele cu handicap mediu nu beneficiază de nicio facilitate la salarii


”În situația în care avem handicap grav sau accentuat, deja discutăm despre altă pensie de handicap, care este puțin mai mare, dar nu mult. Aceste persoane încadrate în grad de handicap grav sau accentuat beneficiază de alte facilități.


Cei cu handicap mediu sau ușor nu beneficiază de nicio facilitate la salarii și nici la Persoanele Fizice Autorizate, în cazul în care desfășoară o profesie printr-o astfel de formă de organizare. Dar dacă, de exemplu, discutăm de un handicap grav sau accentuat, persoanele acelea au scutire de impozit, iar dacă ai un PFA, la fel ai scutire de impozit.


În cazul în care, de exemplu, avem de-a face cu această scutire de impozit despre care povesteam mai devreme și avem și un venit din chirie, sănătatea se plătește. Deci, atenție, sănătatea și impozitul se plătesc la aceste contracte de chirie, nu sunt scutite chiar dacă ai handicap grav sau accentuat, ci doar în situația în care vorbim de salarii, pensie sau PFA”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4299 secunde