Prescripțiile medicale electronice vor avea un nou format

197
Prescripțiile medicale electronice vor avea un nou format - prescriptii1-1653654726.jpg
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătății au decis modificarea Ordinului MS/CNAS nr. 674/252/ 2012. Acesta face referire la aprobarea formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi a normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularului.

Noul Ordin va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2022, iar, prescripţiile medicale electronice emise până atunci de către furnizorii de servicii medicale se pot elibera de către farmacii până la data expirării termenului de valabilitate al prescripţiei medicale stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare la data prescrierii medicamentului.

„Una dintre modificări vizează majorarea numărului de poziții de prescriere/eliberare de la şapte la zece, însă, prezenţa în formularul de prescripţie medicală electronică a doar zece poziţii pentru prescriere nu limitează drepturile asiguratului prevăzute în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. În situaţiile în care, pentru afecţiunile cronice de care suferă, asiguratul are nevoie de mai mult de zece medicamente diferite, din subliste diferite/lună, se pot elibera mai multe prescripţii medicale, cu respectarea limitelor de prescriere prevăzute de contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Actul normativ stabilește, totodată, că pentru medicamentele care se eliberează în ambulatoriu pentru anumite afecțiuni (diabet zaharat, afecțiuni oncologice, posttransplant, boli rare etc.) se va întocmi o prescripţie medicală electronică distinctă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Aura Drăgoi.

Ea a adăugat că o altă modificare se referă la faptul că unitățile spitalicești pot emite pentru asiguraţi, pe timpul internării acestora, prescripţiile medicale electronice pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală - cu excepţia situaţiilor prevăzute în contractul-cadru şi normele metodologice de aplicare a acestuia. Precizăm că toți furnizorii care se află în contract cu CJAS au fost deja informați cu privire la aceste noi reglementări, precum și despre modalitățile de completare a formularului nou de prescripție medicală electronică.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3217 secunde