Proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră” a ajuns în comuna Ciobanu

151
Proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră” a ajuns în comuna Ciobanu - xcaravana-1669296789.jpg
Angajaţii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța au ajuns, săptămâna aceasta, cu implementarea proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră” în comuna Ciobanu. Aici vor fi înfiinţate un Centru de Zi, în comuna Nicolae Bălcescu, localitatea Dorobanțu, precum şi treiLocuințe Protejate. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, scopul acestor caravane este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare, dar și la beneficiile înființării de noi Centre de Zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pe copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, adică despre fonduri guvernamentale”, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară.

De precizat că la Nicolae Bălcescu este in curs de finalizare construcția a trei Locuințe Protejate cu o capacitate de zece locuri fiecare. De asemenea, se află in stadiu final reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care va funcționa un Centru de Zi din localitatea Dorobanțu cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din localitățile învecinate. De asemenea, pe lângă Locuințele Protejate și Centrul de Zi din comuna Nicolae Bălcescu, serviciile se vor extinde și în Chirnogeni, Topraisar, Băneasa și Negru Vodă. În total, valoarea proiectelor implementate de DGASPC Constanța în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin reducerea capacității centrelor mari și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire depășește 26 de milioane de lei, din care peste 13,6 milioane de lei reprezintă cofinanțarea susținută de Consiliul Județean Constanța. 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2868 secunde