Sânzienele sau Drăgaica, noaptea magică în care se deschid Porţile Cerurilor

1101
Sânzienele sau Drăgaica, noaptea magică în care se deschid Porţile Cerurilor - sanziene-1655994371.jpg
Potrivit tradiţiei folclorice, în noaptea de Sânziene sau Drăgaica se deschid porţile cerului, iar lumea de dincolo poate intra în contact cu lumea pământeană, potrivit Antena3.ro


Sânzienele sunt zâne, sânzienele sunt flori, sânzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi.

În Noaptea de Sânziene, animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii. Tot în Noaptea de Sânziene porţile cerului sunt deschise și se întorc strămoșii acasă, Moșii de Sânziene.Tradiții și obiceiuri de Sânziene, noaptea magică în care se deschid porţile Cerurilor


Conform credinței populare, în noaptea de Sânziene, cerurile se deschid iar Sanzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.


Există superstiția conform căreia persoanele care nu le sărbătoresc corespunzător această zi vor ajunge să supere Sânziene. Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gură. Totuși, nici bărbații nu scapă ușor. Cei care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

Se adună flori de sânziene din care fetele fac cununi și băieți cruci, acestea vor fi purtate pe timpul celorlalte ritualuri și mai apoi puse în casă pentru belșug și spor în casă.

Se face un buchețel din flori de sânziana legat cu ață roșie pe care fetele nemăritate îl vor pune sub pernă pentru a-și visa ursitul.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.249 secunde