Un nou cartier de lux în Constanța? Turnuri de zece etaje chiar pe malul portului

18251
11

Articole de la același autor

Proprietara terenurilor de aproape 10.000 de metri pătrați este o constănțeancă de doar 21 de ani 


O constănțeancă de doar 21 de ani intenționează să construiască mai multe blocuri de zece etaje chiar pe malul portului, pe bulevardul 1 Mai vechi. Comisia tehnică de urbanism și amenajarea teritoriului, din cadrul Primăriei Constanța, se va întruni vineri, 21 octombrie, pentru a analiza solicitarea unei persoane fizice, Alina Simona Turcu, împreună cu o societate de pază, de a emite avizul de oportunitate pentru eliberarea Planului Urbanistic Zonal pentru o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați, în vederea construirii a două blocuri cu zece etaje și a unui bloc cu patru etaje. 


Potrivit certificatului de urbanism nr. 1944, emis pe 6 iunie 2016, terenurile în suprafață de 3.401 mp, 3.349 mp și 2.990 mp sunt proprietatea Alinei Simona Turcu, iar SC Romnațional SRL are în proprietate doar 1.000 de metri pătrați și aceia grevați de ipotecă în favoarea unei bănci. După cum apare în documente, terenul este în prezent liber de construcții.


Distanța între clădiri, cel puțin egală cu înălțimea lor 


Un paragraf din certificatul de urbanism ne-a atras atenția, la secțiunea regim tehnic, în care se precizează că "amplasarea clădirilor unele față de altele pe aceeași parcelă, conform PUZ și regulament aferent aprobate, se face cu condiționarea ca, între fațadele spre care sunt orientate camere de locuit, distanța să fie egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte; distanța se poate reduce la jumătate în cazul în care pe fațadele opuse sunt numai ferestre ale dependințelor și ale casei scării". 


Așadar, conform PUZ-ului deja existent, între clădiri distanța trebuie să fie cel puțin egală cu cea a înălțimii clădirilor. Interesant de ce acest principiu nu se aplică și în cazul blocurilor vechi, în vecinătatea cărora s-au ridicat și continuă să se ridice turnuri imense, chiar în fața ferestrelor. 


Două blocuri cu zece etaje 


Cum în vechiul PUZ înălțimea maximă acceptată a clădirilor este de P+4 etaje, respectiv 15 metri, noul PUZ ar trebui să permită investitorilor schimbarea regimului de construire, funcțiunea zonei, înălțimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului mărit cu maximum 20 la sută față de cel aprobat inițial, procentul de ocupare a terenului, retragerea clădirilor față de aliniament și distanțele față de limitele laterale și posterioare ale parcelei. 


Terenurile respective sunt situate pe partea superioară a falezei existente, care are o înălțime de aproximativ 35 de metri, la baza ei aflându-se incinta portului. 


Solicitanții propun diversificarea funcțiunilor admise pentru terenurile respective, prin extinderea acestora cu alte funcțiuni compatibile cu funcțiunea dominant, locuirea, și anume: servicii de comerț la parter, creșterea procentului de ocupare a terenului de la 30 la 40 la sută, creșterea coeficientului de utilizare a terenului cu maximum 20 la sută, amenajarea de noi parcaje la sol, publice, de aproximativ 34 de locuri noi, în zona blocului B7, stabilirea zonelor cu destinația de spațiu verde. 


Astfel, pe terenul de 3.401 metri pătrați, proprietarii vor să facă un bloc cu trei niveluri de subsol, parter și zece etaje, pe cel de 1.000 de metri pătrați vor ridica un bloc cu trei niveluri de subsol, parter și patru etaje, iar pe restul de 6.339 de metri pătrați va fi construit tot un bloc cu trei niveluri de subsol și zece etaje. La fiecare bloc, parterul va fi atât locuibil, cât și cu spații comerciale. 


Primăria să facă parcări și străzi 


În ce privește costurile investițiilor respective, investitorii se vor ocupa de construcțiile clădirilor, precum și de stabilizarea taluzului, dacă este cazul, în zona amplasamentelor proprietate privată. Însă, aceștia consideră că de amenajarea de noi parcări la sol pentru rezidenții existenți ai zonei și de construirea străzii propuse trebuie să se ocupe și să le finanțeze autoritățile locale. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Constantin
16 ianuarie 2017
... la 21 de ani?

Ce derbedei!!! Un oras distrus de niste bestii fara creier! Orasul asta al cui este? De ce il distrugeti ticalosilor? Ce v-au facut copiii? De ce va bateti joc de noi netrebnicilor? Fagadau!!!!. .. Nu-ti e mila de copiii tai? De ce ii condamni sa traiasca intr-un ghetou? Fagadau,du-te in cimitir si mediteaza in fata unui mormant... nu iei nimic cu tine...

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1794 secunde