Valurile au săpat adânc în plaja extinsă din Mamaia. „Este un fenomen natural”

1418

Articole de la același autor

Furtunile puternice din ultimele zile au făcut ca valurile să sape adânc în plajele extinse din stațiunea Mamaia. Tone de nisip au fost „spălate” de apă, iar în urmă au rămas dune kilometrice. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral atrag atenția că este un fenomen natural, care va ajuta să se aplatizeze și zonele de îmbăiere.

Valurile puternice au săpat adânc în nisipul de pe plajele stațiunii Mamaia. Tone de nisip, de pe plajele prelungite, au fost duse în apă, iar în urmă cu rămas dune ce se întind pe kilometri. În timp ce constănțenii care ies la plimbare pe malul mării se alarmează, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral subliniază că este vorba despre un fenomen preconizat, încă din faza de proiectare a lucrărilor.

„Încă din iulie - august 2021, în proiectul pentru zona Mamaia se prevedea un profil stabilit la etapa studiului de fezabilitate (profilul final dorit de beneficiar) și un profil de execuție (care este extins față de cel final, cu până la 60 metri, diferența reprezentând un volum «de sacrificiu»). Iarna se estimează preluarea nisipului din plaja uscată și antrenarea acestuia în zona submersă, unde fundul apei se va aplatiza și în anul următor vom regăsi o situație mult mai bună”, au arătat reprezentanții ABADL.

Cu ajutorul acestui fenomen, arată specialiștii, se va soluționa și o altă problemă semnalată de turiști în timpul verii și anume faptul că în zonele de îmbăiere se ajunge destul de repede la porțiuni adânci.

„La finalul execuției am observat cu toții o plajă mult extinsă și au fost indicate câteva probleme temporare, una dintre acestea fiind progresia rapidă în adâncime a zonei de îmbăiere. Acest inconvenient temporar, așa cum menționam anterior, se va stabiliza în anii următori (în special în sezonul rece, acesta fiind caracterizat de furtuni marine mai puternice) iar modalitatea de stabilizare este erodarea unui volum tampon de nisip din plaja emersă. Ceea ce putem observa în prezent pe o parte din lungimea plajei noi din Mamaia, este manifestarea acestui fenomen și formarea în zona de interfață (la linia țărmului) a unei zone asemănătoare unei mici faleze. Denumirea fenomenului este de cliffing, și se produce și pe plajele naturale însă la o scara mai mică”, au mai arătat reprezentanții instituției.

Aceștia au mai precizat că, e drept, intervenția umană asupra profilului plajei a creeat un dezechilibru inițial, dar acesta se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajei. În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate până la atingerea stabilității, când acesta nu se va mai manifesta semnificativ.

„Pe parcursul sezonului rece acesta va progresa și va suferi noi modificări urmând ca înainte de debutul sezonului turistic 2023 să fie analizată situația profilului plajei și corectată, dacă este necesar, astfel încât, activitățile specifice sezonului turistic să se desfășoare în condiții optime.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, va asigura intervenția mecanizată necesară începând cu finalul lunii februarie 2023, astfel încât până în luna mai, plaja sa fie pregătită pentru sezonul turistic”, au afirmat specialiștii de la ABADL.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0443 secunde