Ziua Armatei României, sărbătorită fără public, în întreaga ţară

358
Ziua Armatei României, sărbătorită fără public, în întreaga ţară - whatsappimage20201025at101531-1603614160.jpg

Articole de la același autor

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns,  în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.


Din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitățile vor avea loc fără public.


În Bucureşti, activităţile se vor desfășura duminică, 25 octombrie, după următorul program:
- ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I - ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.
- ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) - ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.


La Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. 
Forțele Navale Române vor participa duminică, 25 octombrie, la ceremoniile militare organizate cu prilejul Zilei Armatei României, în mai multe orașe din țară.


Activitățile dedicate cinstirii memoriei eroilor neamului vor începe de la ora 12.00 și se vor desfășura în Constanța, la Monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic, în Brăila, la „Ansamblul Comemorativ dedicat Eroilor Neamului”, în Babadag, la „Monumentul Eroilor”, și în Tulcea, la „Cimitirul Eroilor”.


****


Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de  25 octombrie 1944, după lupte grele și cu prețul vieții a 50.000 de soldați, orașul Carei a fost eliberat de sub ocupație străină. Victoria a fost posibilă  în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obținerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea și Satu-Mare.


Pentru omagierea acestor victorii și a eroilor căzuți de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române”.


În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.887 secunde