Benjamin Netanyahu: „Nu voi permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război”

2936
Benjamin Netanyahu: „Nu voi permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război” - 1-1701592921.jpg
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania, să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează agenţia EFE.

„Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza, pentru că va fi la fel ca Hamas”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o conferinţă de presă, în care a pledat pentru o „nouă viziune, o schimbare în enclava palestiniană, care să implice securitatea şi controlul israelian”. „Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit”, a adăugat el.

În cursul conferinţei de presă susţinute la cartierul general al armatei din Kiryah, Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o greşeală teribilă.

Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas „până la capăt şi până la victoria finală” asupra organizaţiei teroriste, afirmând că nu a reuşit să facă acest lucru în cursul precedentelor cicluri de conflict, întrucât nu a existat un consens intern sau internaţional în acest sens.

SUA, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului, dar Netanyahu respinge această posibilitate, argumentând că ANP şi Hamas au în comun „ideologia care neagă existenţa Israelului”.

Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, presiunilor internaţionale din ce în ce mai accentuate pentru o încetare a focului în războiul împotriva Hamas, care a început la 7 octombrie şi continuă să provoace morţi, răniţi şi strămutări în Fâşia Gaza.

„Desigur, resimţim presiunea internaţională, nu o voi nega, dar, de când a început războiul, am creat un spaţiu internaţional împotriva acestei presiuni, vorbesc cu zeci de lideri în fiecare zi. Nu suntem întotdeauna de acord, dar până la urmă este războiul nostru, noi suntem cei care decidem”, a subliniat Netanyahu.

Potrivit premierului, războiul purtat de trupele israeliene este justificat şi nu trebuie să se oprească până când nu-şi va atinge cele trei obiective: recuperarea tuturor ostaticilor, distrugerea Hamas şi asigurarea faptului că gruparea islamistă nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3599 secunde