Emmanuel Macron cere NATO garanţii de securitate pentru Ucraina

711
Emmanuel Macron cere NATO garanţii de securitate pentru Ucraina - 1-1685601121.jpg
Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut acordarea unor garanţii de securitate „tangibile şi credibile” Ucrainei, în aşteptarea aderării acestei ţări la NATO, şi a pledat pentru o „Europă a apărării” mai puternică în cadrul NATO, în pofida rezervelor la acest capitol exprimate de mai multe ţări est-europene, transmite agenţia AFP.

Într-un discurs susţinut la Forumul regional de securitate Globsec, preşedintele francez a cerut de asemenea Uniunii Europene să-şi „regândească guvernanţa şi să inventeze alte formate” pentru a putea integra mai repede în rândurile sale statele candidate din Balcani, precum şi Ucraina şi Republica Moldova.

„Dacă vrem să avem greutate în faţa Rusiei, dacă vrem să fim credibili faţă de ucraineni, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a împiedica orice nouă agresiune rusă şi să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă”, a indicat Macron.

Garanţiile pe care el le sugerează ar putea fi acordate de diferite state membre ale NATO, până la intrarea efectivă a Ucrainei în Alianţă, dar care va rămâne într-o perspectivă îndepărtată atât timp cât se află în război cu Rusia. În astfel de garanţii s-ar putea regăsi şi livrările de arme şi de tehnologii militare, precum şi instruirea militarilor ucraineni, în special a piloţilor avioanelor de vânătoare occidentale ce vor fi livrate Ucrainei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2291 secunde