Israel-Hamas/ ''Sfidat'' de ministrul său al apărării, Netanyahu vrea să ajungă la un acord asupra serviciului militar al ultraortodocşilor

1094
Israel-Hamas/ ''Sfidat'' de ministrul său al apărării, Netanyahu vrea să ajungă la un acord asupra serviciului militar al ultraortodocşilor - israel-hamas-1709284792.jpg

Articole de la același autor

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat joi seara că intenţionează să ajungă la un acord pentru a-i integra pe evreii ultraortodocşi în armată, după ce a fost "sfidat" cu o zi înainte asupra acestei probleme spinoase de către ministrul său al apărării, informează AFP.

Serviciul militar este obligatoriu în Israel, însă evreii ultraortodocşi pot fi exceptaţi dacă îşi dedică timpul studierii textelor sacre ale iudaismului.

În aceste vremuri de război în Gaza, această exceptare este din ce în ce mai criticată în cadrul societăţii israeliene, din care o parte apreciază că evreii ultraortodocşi ar trebui, la fel ca ceilalţi, să contribuie la securitatea ţării şi să-şi efectueze serviciul militar.

"A duce împreună povara serviciului militar este o provocare naţională", a estimat miercuri seara ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, adăugând că el nu va prezenta Parlamentului reforma serviciului militar dacă aceasta nu va fi susţinută de "toate partidele din coaliţie".

Fostul ministru al apărării şi membru al cabinetului de război Benny Gantz, al cărui partid Uniunea Naţională (centru) conduce detaşat în intenţiile de vot, a salutat imediat discursul lui Yoav Gallant. Iar presa israeliană a văzut în discursul lui Gallant o posibilă schimbare ce ar putea duce la căderea fragilului guvern de coaliţie condus de Netanyahu.

"Chiar dacă publicul ultraortodox recunoaşte nevoia de a împărţi povara, noi vom fixa obiective pentru angajamentul în armată şi într-un serviciu civil (...). Se poate ajunge fără divizări cu o majoritate în Knesset, însă toată lumea nu va fi mulţumită", a răspuns joi seara Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3249 secunde