Raport ONU: Există motive întemeiate să se creadă că Israelul a comis acte de genocid

409
Raport ONU: Există motive întemeiate să se creadă că Israelul a comis acte de genocid - 1-1711443103.jpg

Articole de la același autor

Raportoarea specială a ONU pentru situaţia drepturilor omului în teritoriile palestiniene, Francesca Albanese, afirmă că există motive întemeiate să se creadă că Israelul a comis mai multe acte de genocid, într-un raport în care se face referire şi la purificare etnică, transmite agenţia AFP.

„Natura şi amploarea copleşitoare ale atacului israelian asupra Gazei şi condiţiile de viaţă distructive pe care le-a provocat dezvăluie o intenţie de a distruge fizic palestinienii ca grup”, spune Francesca Albanese.

Raportoarea, mandatată de Consiliul Drepturilor Omului, dar care nu vorbeşte în numele organizaţiei, urmează să îşi prezinte raportul în faţa acestui forum ONU de la Geneva.

Raportul intitulat „Anatomia genocidului” concluzionează că „există motive rezonabile pentru a crede că pragul ce indică că acte de genocid au fost comise împotriva palestinienilor din Gaza a fost atins”.

În concluziile sale, Francesca Albanese enumeră trei acte de genocid: „uciderea membrilor grupului, vătămarea gravă a integrităţii fizice sau psihice a membrilor grupului şi supunerea intenţionată a grupului la condiţii de existenţă calculate pentru a produce distrugerea sa fizică totală sau parţială”.

Sunt trei din cele cinci acte de genocid enumerate în Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid.

Reprezentanţa israeliană pe lângă ONU de la Geneva a respins în totalitate raportul şi a afirmat într-o declaraţie că acesta face parte dintr-o campanie menită să submineze însăşi fondarea statului evreu. „Războiul Israelului este împotriva Hamas, nu împotriva civililor palestinieni”, a adăugat ea.

De asemenea, Statele Unite au reacţionat la raport, spunând că „nu au niciun motiv să creadă că Israelul a comis acte de genocid în Gaza”. „Reiterăm opoziţia noastră de lungă durată faţă de mandatul acestei raportoare speciale, care este părtinitoare împotriva Israelului”, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Pe 12 februarie, Israelul a anunţat că i-a interzis Francescăi Albanese să intre pe teritoriul său după comentariile acesteia cu privire la atacul din 7 octombrie, comentarii considerate antisemite de către autorităţile israeliene.

În raportul său, Albanese susţine că „schemele civililor ucişi care se evacuaseră spre sud combinate cu declaraţii ale unor înalţi oficiali israelieni care îşi afirmă intenţia de a muta cu forţa palestinienii din Gaza şi de a-i înlocui cu colonişti israelieni conduc în mod rezonabil la a deduce că ordinele de evacuare şi zonele sigure au fost folosite ca instrumente de genocid pentru a realiza o purificare etnică”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4363 secunde