Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski:

„UE, pregătită să mute pe coridoarele terestre de solidaritate toate exporturile agricole ucrainene”

698
„UE, pregătită să mute pe coridoarele terestre de solidaritate toate exporturile agricole ucrainene” - 1-1690356522.jpg
Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin „coridoarele de solidaritate”, în urma retragerii Rusiei din înţelegerea care permitea transportul acestor produse printr-un coridor naval sigur în Marea Neagră, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

O decizie asupra prelungirii sau nu a restricţiilor la import pentru o serie de produse agricole ucrainene în cinci state învecinate cu Ucraina, inclusiv România, nu va fi luată de Comisia Europeană mai devreme de luna septembrie, când expiră aceste restricţii, relatează agenţia Reuters.

„Coridoarele de solidaritate” sunt trasee rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina. Aceste coridoare au fost create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.

Chiar şi după încheierea înţelegerii cu Rusia care a permis până săptămâna trecută folosirea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceste coridoare terestre au continuat să fie utilizate pentru exporturile de produse ucrainene. Potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, 60% din exporturile ucrainene au fost expediate prin aceste coridoare şi 40% prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în perioada când înţelegerea cu Rusia a fost în vigoare.

„Acum suntem pregătiţi să exportăm aproape totul prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina”, a spus Janusz Wojciechowski, vorbind la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea miniştrilor de resort care se desfăşoară la Bruxelles. „Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, şi am atins acest volum în noiembrie anul trecut”, a adăugat comisarul european.

În prezent, Comisia Europeană examinează mai multe iniţiative din partea statelor membre ale UE pentru un plan comun în vederea acoperirii costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe cale terestră, dat fiind că transporturile rutiere şi feroviare sunt mai scumpe decât cele navale.

XXX

Uniunea Europeană a virat o nouă tranşă în valoare de 1,5 miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să menţină statul funcţional şi să-şi repare infrastructura, a transmis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Această plată face parte din programul UE de asistenţă financiară pentru Kiev în valoare de 18 miliarde de euro în 2023. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2553 secunde