GALERIE FOTO / Istorie vie! Dacia, mașina care a pus România pe roți

8733
Uzina de la Mioveni sărbătorește, astăzi, o jumătate de secol de la fabricarea primului autoturism marca Dacia, timp în care producția constructorului român de autovehicule a depășit 6 milioane de unități.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis Agerpres, în data de 20 august 1968 era inaugurată Uzina de Autoturisme Pitești. Primul autoturism ieșit de pe porțile uzinei purta numele Dacia 1100 și era un vehicul produs după licența modelului Renault R8. Un an mai târziu intra în fabricație Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii.

Fabricat în numeroase variante (berlină, break, pick-up și chiar într-o versiune sport cu două uși), modelul Dacia rămâne în memoria colectivă ca "mașina care a pus România pe roți".

Conform datelor companiei, Dacia a fost înființată la sfârșitul anilor 60 în urma unui acord de colaborare între statul român și firma Renault.

"Dacia a revenit la rădăcinile sale în 1999, odată cu preluarea mărcii și a uzinei de la Mioveni de către grupul francez. Dacia este azi cea mai mare companie din România, cu o contribuție semnificativă la Produsul Intern Brut și la exporturile țării și cu un rol structurant în economie prin intermediul unei vaste rețele de furnizori. De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile", notează sursa citată.

În prezent, peste 90% dintre automobilele fabricate sunt exportate, modele precum Sandero sau Duster figurând în topurile de vânzări de pe cele mai exigente piețe europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4549 secunde