Video Cazinourile din Constanța: O istorie în documente și fotografii de epocă
Simbol al orașului Constanța și una dintre principalele atracții turistice de pe litoralul românesc, Cazinoul de pe faleză continuă să aducă în prim plan povești nespuse, documente și fotografii în care sunt imortalizate momente importante din istoria clădirii care a traversat de-a lungul timpului, perioade de glorie dar și momente zbuciumate. Zilele acestea, pe faleza din fața Cazinoului, turiștii și constănțenii se pot bucura de o expoziție dedicată edificiului, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Ajuns astăzi la 114 ani de existență, Cazinoul din Constanța are o istorie zbuciumată, dar cu toate acestea a rămas, peste timp, centrul vieții culturale și artistice a orașului în perioada sezonului estival. Aflată astăzi în plin proces de restaurare, clădirea urmează să se redeschidă publicului larg într-un timp cât mai scurt și să-și reia funcționalitatea culturală. Până atunci însă, publicul este invitat să descopere fragmente din istoria edificiului, în cadrul unei expoziții pusă la punct de reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Dr. Delia Cornea, șef Secție Muzeografie MINAC: Această expoziție reunește 22 de panouri în care noi am vrut să surprindem perioadele cele mai importante din evoluția clădirii și momentele de glorie, dar și momentele vitregi ca să zic asa. Și spunem povestea a celor două vechi căzinuri cursalul și căzinul comunal care au funcționat între 1880-1892 și respectiv din 1892 până în 1910.
Actualul Cazino a fost conceput de arhitectul Daniel Renard, la cererea regelui Carol I și inaugurat în 1910, în prezența viitorului rege Ferdinand. Cazinoul a funcționat neîntrerupt timp de 38 de ani, devenind în scurt timp clădirea emblematică a orașului și totodată cel mai mare cazinou din țară.
În primăvara anului 1914, cazinoul devenea martorul tăcut al vizitei țarului Nicolae al II-lea și a familiei imperial ruse.
Expoziția de pe faleză intitulată Cazinourile din Constanța: o istorie în documente și fotografii de epocă va putea fi vizionată până în data de 30 septembrie. Totodată, publicul poate admira o altă expoziție dedicată clădirii simbol în foaierul Bibliotecii Județene „I.N.Roman” din Constanța. În acest moment, impunătoarea clădire în stil Art Nouveau se află în ultimele faze ale procesului de reabilitare și își va redobândi farmecul în curând, devenind un important centru cultural.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Joi, 16 Noiembrie 2023
Miercuri, 29 Iunie 2022
Miercuri, 04 Martie 2020
Sâmbătă, 21 Decembrie 2019
Joi, 10 Septembrie 2015
Sâmbătă, 30 Mai 2015
Luni, 11 Mai 2015
Vineri, 14 Noiembrie 2014