X
X
Mai multe ştiri online:

Ce votăm la alegerile locale din 27 septembrie

Ştire online publicată Luni, 07 Septembrie 2020. Autor: Carmen MOCANU
Cetățenii români cu drept de vot vor participa la alegerile locale ce au loc la data de 27 septembrie 2020 pentru a alege: primari (scrutin uninominal, într-un tur), consilieri locali (sistem electoral cu liste proporționale), consilieri județeni (sistem electoral cu liste proporționale) și președinți ai consiliilor județene (scrutin uninominal, într-un tur). Drept urmare, cetățenii care se vor prezenta la urne ca să voteze vor primi patru buletine de vot.

Potrivit Legii 115/2015, consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. În ceea ce privește viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene, aceștia se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene.

Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție și este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.

Pentru funcția de președinte al consiliului județean, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție județeană și este declarat ales președinte al consiliului județean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. La fel ca și în cazul primarilor, în caz de egalitate, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidații care se află în această situație. Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Alegeri Locale 2020

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 17040 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2678 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.2646 secunde