Video Live Text Program de guvernare PSD. Senatorul Felix Stroe: "Premierul Marcel Ciolacu vrea ca România să aibă, din nou, o flotă"
Programe și măsuri sectoriale:
Creșterea producției agricole românești prin modernizarea și extinderea sistemelor de irigații
Creșterea suprafeței irigabile la 2,8 milioane de hectare și modernizarea sistemelor existente prin investiții totale de 2,37 miliarde de euro în sistemul de irigații și energie verde în ferme:
• Programul Apă în Câmpia Română. 1 miliard de euro din bugetul de stat pentru adaptarea surselor de apă din lacuri și acumulări de apă și pentru continuarea lucrărilor pe primii 50 Km ai Canalului Siret-Bărăgan.
• Programul Fotovoltaice pentru irigații. 270 milioane de euro din fonduri europene, pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe canalele de irigații, astfel încât să asigure energia necesară pentru stațiile de pompare.
• Programul apă gratuită și energie subvenționată 50% pentru irigații. 100 milioane de euro anual, de la bugetul de stat, pentru sprijinirea fermierilor pentru irigarea suprafețelor agricole pe care le administrează.
• Programul modernizarea sistemului de irigații. 500 milioane de euro din fonduri europene, pentru achiziția de către fermieri de instalații mobile de irigații, sisteme de transport a apei și irigare cu energie verde.
• Programul 500 milioane de euro pentru energie verde în ferme. buget mediu anual 150 de milioane de euro, pentru investiții în producția de energie electrică din surse regenerabile, cu sau fără stocare, pentru unitățile de producție din mediul agricol și al producției alimentare.
Programe cu o valoare totală de 10 miliarde euro pentru creșterea producției agricole românești:
• Plata la timp a subvențiilor pentru fermierii români. plăți directe de 8 miliarde de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru egalizarea subvențiilor primite de fermierii români cu cele primite de fermierii europeni.
• Susținerea producției de legume românești. 215,4 milioane de euro pentru producția de legume în spații protejate și culturi în câmp, inclusiv pentru noi programe pentru ardei, vinete și alte legume deficitare.
• Mai multă carne de porc și de pui din fermele românești. 1,4 miliarde de lei de la bugetul de stat, pentru investiții în fermele de reproducție și stabilizarea producției românești de carne de porc și de pui.
• Sprijinirea celor 1,9 milioane de fermieri din zona montană. 600 milioane de euro, respectiv 150 milioane de euro anual, pentru sprijinirea celor 2,1 milioane de exploatații agricole din zona montană, pentru o creștere a producției agricole cu minimum 15%.
• Dezvoltarea producției bio. 380 milioane de euro pentru încurajarea culturilor de produse ecologice, bio și tradiționale, astfel încât, până în 2030, suprafața acestor culturi să ajungă la 800.000 ha, respectiv la 6% din suprafața arabilă utilizată în România.
• Programul INVESTALIM. 590 milioane de euro, respectiv 147,5 milioane de euro anual, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru creșterea capacității de procesare a materiilor prime agricole și reducerea importurilor de alimente.
• Programul ROMALIMENT. Schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro, pentru investiții în retehnologizare, modernizare și extindere pentru unitățile deja existente de procesare a materiilor prime agricole, pentru a ajunge la o creștere cu 20% a producției de alimente românești.
• Revitalizarea liceelor agricole. 44 milioane de euro din PNRR, pentru transformarea a 57 de licee agricole în școli de formare a viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților calificați pentru activitățile economice din agricultură.
• Prima de angajare în agricultură. 30 milioane de lei pentru încurajarea tinerilor să se angajeze în agricultură: 1.000 de lei pe lună pentru angajații cu studii superioare în agricultură și în domeniile conexe, 750 de lei pe lună pentru cei cu studii medii și 500 de lei pentru cei fără studii.
• Instalarea tinerilor în agricultură. 250 milioane de euro, din fonduri europene, pentru minimum 4.000 de tineri care doresc să devină fermieri și se instalează pentru prima oară în agricultură.
Guvernul PSD își va asuma un rol activ pentru susținerea intereselor fermierilor români în cadrul Uniunii Europene și în raport cu alte state terțe, astfel încât aceștia să beneficieze de avantajele pieței unice agricole, într-o competiție corectă față de ceilalți fermieri europeni.
PSD își propune să acționeze cu hotărâre la nivelul instituțiilor europene pentru a promova următoarele teme de interes pentru fermierii români:
• Egalizarea subvențiilor, respectiv plata unei subvenții egale, per hectar agricol, în toate statele membre.
• Interzicerea importurilor neconforme din țările terțe, astfel încât toate produsele agroalimentare comercializate pe piața comună să respecte standardele obligatorii ale Uniunii Europene, fără excepție.
• Implementarea principiului subsidiarității, prin adoptarea la nivelul Uniunii Europene a unui regulament care să permită derogarea justificată pentru un stat membru de la anumite norme general obligatorii în UE.
• Stabilirea cotelor de referință pentru utilizarea pesticidelor, respectiv instituirea unor indicatori de referință, general obligatorii în toate statele membre, raportat la substanța activă utilizată pe unitatea de suprafață.
• Înființarea Fondului European pentru Mediu și Climă, prin transformarea Programului Life, gestionat de Comisia Europeană, într-un fond european dedicat, cu alocare distinctă pentru fiecare stat membru, și în care să fie înglobate toate măsurile de intervenție pentru mediu și climă.
Reîmpădurirea României
• Investiții pentru reîmpădurirea României. Alocarea fondurilor necesare pentru împădurirea sau reîmpădurirea a cel puțin 26.000 de hectare.
• Pădurea urbană. Crearea de zone împădurite în marile orașe, cu scopul îmbunătățirii calității aerului și realizării de noi zone destinate recreerii. Elaborarea unui ghid de finanțare, care să se adreseze UAT-urilor și ONG-urilor, cu scopul accesării de fonduri în vederea realizării de păduri urbane.
• Punerea în aplicare a Memorandumului pentru Centura Verde a Bucureștiului. PSD va introduce în Codul Silvic, aflat în dezbatere parlamentară, reglementările pentru transpunerea în lege a prevederilor din Memorandumul pentru Centura Verde a Bucureștiului.
• Statul român își va exercita dreptul de preempțiune pentru toate terenurile forestiere scoase la vânzare de proprietarii privați. Până în prezent, statul român și-a exercitat foarte rar acest drept de preempțiune. În 2024, Guvernul PSD a utilizat dreptul de preempțiune pentru a achiziționa, în numele statului român, peste 4.000 de hectare de teren forestier, care reprezintă aproape jumătate din suprafața totală cumpărată de stat în acest regim, din 1990 până în prezent. PSD susține ca statul să își exercite dreptul de preempțiune pentru toate terenurile forestiere scoase la vânzare de proprietarii privați.
• Instalarea de camere de supraveghere a drumurilor forestiere. PSD va introduce în Codul Silvic o prevedere care îi va obliga pe proprietarii de terenuri forestiere să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare video.
• Instalarea de scannere în toate punctele de trecere a frontierei și pe drumurile naționale și europene, pentru evaluarea volumului de materiale lemnoase containerizat.
• Dezvoltarea sistemelor informatice de urmărire a materialelor lemnoase. Dezvoltarea Sistemului Informatic Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase SUMAL, operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare și Management Forestier FMIMS și dezvoltare sistemului „Radarul Pădurilor”.
• Management performant al deșeurilor. Programul urmărește să sporească competitivitatea și reziliența managementului deșeurilor care, în prezent, pune o mare presiune financiară asupra populației și autorităților publice locale, pe lângă presiunea asupra mediului , inclusiv prin atragerea de investitori străini în domeniul reciclării și tratării deșeurilor. Obiectivele sunt creșterea cantităților de deșeuri colectate separat cu 40%, creșterea ratei de reciclare a deșeurilor municipale cu 10%, crearea a 1.000 de locuri de muncă în industria de reciclare.
• Vouchere pentru administrațiile locale în vederea achiziționării de mașini electrice pentru ridicarea și transportul deșeurilor. Modernizarea flotei de mașini de salubritate a unităților administrativ-teritoriale, prin achiziționarea de mașini electrice, pentru ridicarea și transportul deșeurilor. Unitățile administrativ-teritoriale vor putea obține până la 3 vouchere valorice a câte 250.000 de lei, pentru achiziția mașinilor electrice pentru serviciile de salubritate. Fondurile vor fi suportate de către AFM.
• Reducerea la cel mult 45% a cantităților de deșeuri care ajung la depozitare, din totalul deșeurilor generate. Creșterea gradului de reciclare a deșeurilor reciclabile și de compostare a resturilor biodegradabile, concomitent cu combaterea traficului ilegal cu deșeuri sau produse second-hand și reducerea cantităților de deșeuri transportate.
Gestionarea eficientă a apei
• Investiții în infrastructura de alimentare cu apă și de apărare împotriva inundațiilor. Programul va fi finanțat cu 5,8 miliarde de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, și va susține construirea și/sau modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare, a stațiilor de epurare a apei și reabilitarea sau construirea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor..
• Investiții de mediu în ferme model, cu rol demonstrativ. Finanțarea fermelor model se va face prin trei domenii majore de intervenție pentru care vor fi disponibile alocări distincte pentru fiecare domeniu, respectiv pentru reducerea poluării cu nitrați și amoniac, utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor și reducerea utilizării de anti-microbiene. Alocarea financiară totală prevăzută este de 11 milioane de euro.
Comentează știrea
Chiar acum înainte de alegeri v-ați gândit ca avem nevoie de flota . De varianta ocolitoare Techirghiol nu se mai aude nimic
Bla, Bla , Bla... Mui, Mui, Mui, de la cea mai mizerabila organizatie politica a hotilor, mincinosilor si coruptilor...PSD. Un covrigar care nu stie cand a sustinut Bacalaureatul, "Absolvent" al unei Universitati dubioase, care nu a muncit o zi in viata lui, vrea sa ajunga la conducerea tarii... aceata ar fi bomboana de pe coliva Romaniei.