X

Video Litoralul românesc, pregătit pentru sezonul rece. Se vor monta mii de metri de garduri din stuf

570
Litoralul românesc, pregătit pentru sezonul rece. Se vor monta mii de metri de garduri din stuf - fond-plaje-sezon-rece-3-1729270804.jpeg
Lucrătorii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța au început pregătirea sectoarelor de plajă pentru sezonul rece, începând cu zonele neînchiriate și continuând cu plajele preluate de la operatori. S-au pregătit mii de metri de garduri de stuf pentru a fi montate în zonele puternic afectate de eroziunea costieră din toate stațiunile de la mare.

Plajele de pe litoralul românesc au intrat într-un amplu proces de conservare, în cadrul unei inițiative menite să protejeze nisipul fin de eroziunea cauzată de vântul puternic din sezonul rece. Autoritățile au început procesul de montare a unor garduri din stuf pe o suprafață de aproximativ zece kilometri, soluție care previne dispersarea nisipului pe faleze și în stațiunile din apropiere. Aceste bariere naturale vor ajuta la menținerea sedimentelor pe plajă, protejând astfel ecosistemele costiere și pregătindu-le pentru sezonul turistic următor.

După încheierea sezonului estival, operatorii economici au predat sectoarele de plajă Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, care a inițiat lucrări de igienizare, afânare și conservare. Primele garduri din stuf au fost deja amplasate în nordul litoralului, în zona stațiunii Mamaia, pe o distanță de trei kilometri, cu planuri de extindere pe toate plajele, de la Nord la Sud. Acest sistem de protecție este folosit cu succes pe plaje celebre din Europa, dar și din lume, și contribuie nu doar la menținerea nisipului, ci și la filtrarea scoicilor sparte.

„Lucrările sunt menite pentru protecția costieră, mai exact reținerea sedimentelor pe suprafața plajei. Se pierde nisipul foarte fin întrucât vântul bate predominant din nord-est. Având în vedere că ne dorim cu toții acel nisip foarte fin privind la bucuria de a merge la plajă, granulozitatea este foarte importantă, iar aceste baraje păstrează acele granule foarte fine de nisip”, a declarat Dragoș Niculescu, cercetător al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” Constanța.



Tronsoanele de plajă implicate


În timpul iernii, plajele vor fi monitorizate pentru a evalua eficiența acestor măsuri, iar autoritățile iau în considerare redimensionarea gardurilor de stuf, având în vedere cantitatea mai mare de nisip rezultată după lărgirea plajelor. Gardurile vor fi amplasate în mai multe rânduri, între faleză și malul mării, pentru a proteja și conserva cât mai eficient nisipul în fața rafalelor puternice de vânt. Tronsoanele de plajă implicate în acest proces sunt: Corbu – Năvodari – Mamaia – Constanța; Agigea – Eforie Nord – Tuzla – Costinești; 23 August – Olimp – Neptun – Jupiter – Cap Aurora – Venus – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche.

„În prezent s-au montat circa două mii de metri liniari de garduri din stuf, începând din zona de nord. Avem în plan să instalăm nouă mii de metri liniari pentru stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud și Mangalia", a declarat Stelică Hagi, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

În total, gardurile din stuf ar urma să protejeze aproximativ 290 de hectare de plajă turistică. Singurele porțiuni de plajă care vor rămâne neprotejate în această iarnă sunt cele unde sunt în desfășurare lucrări de extindere, cum ar fi cele din Costinești. În primăvară, acolo unde va fi necesar, zeci de mii de metri cubi de nisip vor fi relocați pentru restaurarea plajelor afectate.

Astfel de măsuri de conservare sunt esențiale pentru combaterea eroziunii costiere și pentru menținerea unui litoral atractiv și funcțional, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru viitorul turismului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1572 secunde