X

Eveniment special la Constanța. O mare gimnastă vine în orașul natal să “boteze” oficial Sala Sporturilor

40285
Eveniment special la Constanța. O mare gimnastă vine în orașul natal să “boteze” oficial Sala Sporturilor - media164949285378129900-1728063321.jpg

Articole de la același autor

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, anunță printr-un comunicat de presă că marți, 8 octombrie 2024, legenda gimnasticii românești, Simona Amânar, se va afla la Constanța, pentru a „boteza” în mod oficial Sala Sporturilor.


Edificiul poartă, din anul 2022, numele Simonei Amânar, în semn de recunoaştere a valorii marii gimnaste, devenite cetăţean de onoare al municipiului Constanţa în 1997


Triplă campioană olimpică la gimnastică şi de şase ori campioană mondială între 1994 şi 1999, Simona Amânar Tabără este astăzi cadru universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, având un doctorat în sport, obţinut chiar cu tema săriturii care îi poartă numele.


Șirul nesfârșit de titluri și medalii a început să „curgă” în anul 1992, la Balcaniada de Gimnastică din Bulgaria, când a câștigat medalia de bronz la individual compus, după care a obținut aurul în proba pe echipe, la Campionatul European de juniori.


A activat cu dublă legitimare la C.S.Ş. nr.1 şi la clubul "Farul" Constanţa, sub îndrumarea antrenorilor Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, N. Forminte şi M. Frum, trecând apoi la lotul naţional, antrenată de Octavian Belu, Maria Bitang, N. Forminte şi T. Ponoran. Timp de nouă ani, cât a făcut parte din lotul naţional de gimnastică, a practicat sportul la cel mai înalt nivel, proba care a consacrat-o fiind cea de sărituri.


Are un palmares impresionant și a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la Atlanta, a obţinut patru medalii: una de aur, la sărituri (singura gimnastă româncă medaliată cu aur), una de argint, la sol şi două de bronz, la individual compus şi cu echipa. În 2000, la J.O. de la Sydney, a devenit campioană olimpică absolută (după ce Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur pe motiv de doping), a cucerit titlul cu echipa şi a obţinut medalia de bronz la sol.


După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate. S-a mutat la Timişoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest şi, la scurt timp, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică. În paralel, fosta campioană mondială a lucrat ca prezentator al ştirilor sportive de televiziune. A fost numită cetăţean de onoare la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara şi a fost inclusă în Comisia de etică a Comitetului Olimpic Român.


Ca distincţie internaţională, Simona Amânar a fost premiată cu Sport Award la Londra, reuşind să fie a doua româncă, după Nadia Comăneci, care a câştigat acest titlu comparabil cu Oscarul sportului. DUlterior, în 2007, gimnasta a fost inclusă şi în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Oklahoma City (SUA).


I-a fost acordat titlul de Maestră Emerită a sportului. Totodată, prin Decret Prezidenţial, în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional "Serviciul Credincios", în grad de comandor.


„Pe 8 octombrie, la ora 17.30, Simona Amânar va oferi constănţenilor ocazia de a cunoaşte un campion autentic şi un om special, un veritabil model pentru tinerele generaţii. Îi invităm la sală pe toţi iubitorii sportului, pentru un eveniment cu totul special”, au transmis reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa.

Iniţiatorul campaniei este Agenţia Naţională pentru Sport, prin DJST Constanţa, în parteneriat cu CS Farul, CSS 1 şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3089 secunde