X
X
Mai multe ştiri online:

Cât de rezistent este telefonul tău la apă

Ştire online publicată Duminică, 13 Septembrie 2020. Autor: Cuget Liber Online.
Majoritatea telefoanelor recente, mai ales cele scumpe, sunt promovate ca fiind rezistente la apă. În realitate, acea ”rezistență” este un pic mai complicată decât ai crede la prima vedere, informează Playtech.ro.


Când te uiți pe lista de specificații tehnice a telefoanelor din piață sau chiar și când urmărești o conferință de lansare, rezistența la apă a devenit o particularitate foarte comună a gadgeturilor moderne. Din păcate, acea formulare, aparent clară, nu spune toată povestea.


Mai relevantă este acea asociere abstractă de litere și cifre care, cel puțin la început, pare desprinsă dintr-o limbă extraterestră. IP67, IP68 sau IPX MIL-SPEC. Trecând însă peste glumițe, iPhone 7, iPhone 8 sau iPhone X sunt certificate IP67, în timp ce iPhone 11 și Galaxy S8 sau mai noi sunt certificate IP68. Pe lângă această asociere de cifre, în materialele de marketing, aproape de fiecare dată, găsești formularea ”rezistent la apă”. Având însă în vedere câte tipuri de apă există și în câte feluri poate fi un gadget expus la apă, este evident chiar și pentru un profan că nu toate ”dușurile” sunt la fel.


Din cauza faptului că rezistența la apă este, în egală măsură, foarte importantă și greu de explicat, IEC (Internation Electrotechnical Commission) a creat un standard intitulat International Protection Marking (Marcajul Internațional de Protecție) sau IP. În unele documente am văzut că se face referire la acel IP ca fiind o abreviere de la Ingress Protection (Protecție la Pătrundere). Odată cu trecerea timpului însă, contează mai puțin de unde provine, cât ce poveste spune.


Când au fost definite aceste standarde în spatele documentului 60529 de la IEC, scopul a fost cât se poate de clar. O organizație a vrut să fie mult mai explicită în momentul în care un producător de gadgeturi sau orice alt tip de echipamente afirmă despre produsul său că este rezistent la apă sau la praf. Printr-o asociere de numere care ar putea părea ciudată pentru un neinițat, de fapt, lucrurile sunt mai clare ca niciodată.


Din păcate, există în continuare producători care se feresc să treacă certificarea IP în specificații, dar majoritatea producătorilor importanți de mobile au aderat la acest standard. O excepție notabilă este GoPro, dar poți avea încredere că acele camere sunt gata de scufundări, dacă au reușit până și să imortalizeze momentul în care erau acoperite de lava unui vulcan.


IP68, prima cifră e pentru praf, a doua e pentru apă


În teorie, o certificare IP ar trebui să includă trei cifre după cele două litere. Prima cifră face referire la rezistența la praf. Când vezi 6, înseamnă că poți merge cu telefonul la plajă sau în deșert și nu ar trebui să întâmpini probleme cu el din cauza particulelor de nisip sau praf.


A doua cifră face referire la rezistența la apă. Aici, situația se complică. Deși 7 și 8 se traduc prin faptul că telefonul tău nu are nicio problemă dacă îl scapi într-o baltă și îl scoți repede, s-ar putea să-l strici dacă intri cu el în piscină și stai vreo 30 de minute cu el în buzunar. În acest punct încep să fie relevante particularitățile din tabelul de mai jos.


Un smartphone IP67, precum iPhone X, rezistă până la 30 de minute la o adâncime între 0,5 și 1 metru de apă. Adâncimea este foarte importantă pentru că aceasta influențează în mod direct presiunea apei pe o suprafață. La 3 metri sub apă, presiunea este de 4,27 psi sau 0,29 atmosfere. La un metru sub apă, discutăm de doar 1,42 psi sau 0,1 atmosfere. La o adâncime de 10 metri, presiunea apei este de o atmosferă.


Cu un dispozitiv certificat IP68 poți merge la piscină fără probleme. Deși durata în care poate sta scufundat variază, pentru că rezistă între 1 și 3 metri, ar trebui să nu întâmpini niciun fel de probleme între 30 de minute și o oră de stat în apă. Majoritatea producătorilor specifică durata scufundări, dar este improbabil să depășească o oră. Adâncimea rămâne constantă, între 1 și 3 metri. Dacă uiți însă un aparat certificat IP68 în piscină peste noapte, șansele să se strice sunt destul de mari.


Cea de a treia cifră de după IP, cea care lipsește aproape de fiecare dată, se referă la rezistența la trânte. Aceasta nu este menționată aproape niciodată deoarece ar încuraja oamenii să-și dea telefoanele de pământ, iar ecranele de sticlă sunt în continuare destul de vulnerabile. Vor mai trece mulți ani până


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31434 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3840 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1438 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1247 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.4028 secunde