2013, desemnat de Parlamentul European drept Anul european al cetățenilor

de Cuget Liber Joi, 25 Octombrie 2012 534
Parlamentul European a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, pentru a favoriza o mai bună cunoaștere a drepturilor legate de cetățenia europeană. 

Pe durata întregului an 2013, vor fi organizate diferite evenimente, pentru a le explica cetățenilor europeni drepturile de care beneficiază atunci când decid să studieze, să lucreze, să își înceapă o afacere sau să își primească pensia în alt stat membru. 
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, anul viitor va avea loc cea de-a 20-a aniversare a cetățeniei europene. Fiecare cetățean al Uniunii Europene se bucură de o serie de drepturi garantate de tratatele UE, printre care dreptul de a se deplasa și a locui liber într-un alt stat membru, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale sau europene, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European. De multe ori, cetățenii UE nu cunosc aceste drepturi, iar scopul Anului european va fi tocmai acela de a educa publicul larg și în special tinerii și de a le arăta cum pot profita de aceste drepturi.
"Pe timp de criză economică, politică și socială, cu doar 20 de luni înainte de următoarele alegeri europene, este absolut esențial să punem cetățenia europeană și democrația participativă în centrul agendei politice", a comentat Antigoni Papadopoulou, raportoarea din partea PE pentru această legislație. "Tocmai acesta este scopul Anului european al cetățenilor 2013: de a marca cea de-a 20-a aniversare a instaurării cetățeniei europene prin Tratatul de la Maastricht și de a da un suflu nou dezbaterii privind cetățenia europeană", a adăugat ea.
Rezoluția a fost adoptată cu 518 voturi pentru, 63 împotrivă și 19 abțineri.
v v v
Activitățile organizate în cadrul Anului european al cetățenilor se vor axa pe explicarea drepturilor legate de deplasarea și viața în alte state membre UE: recunoașterea academică și a calificărilor profesionale, drepturile pasagerilor și ale consumatorilor, accesul la asistență medicală și la servicii de securitate socială transfrontaliere, precum și accesul la programe cum ar fi Erasmus, care permite tinerilor să studieze în străinătate. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei