Ucigașul din Norvegia prezintă deliruri caracteristice schizofreniei Anders Breivik este iresponsabil penal!

de Cuget Liber Sâmbătă, 16 Iunie 2012 670
Doi experți psihiatri însărcinați cu examinarea sănătății mentale a lui Anders Behring Breivik și-au menținut concluzia potrivit căreia autorul masacrului de la 22 iulie 2011 este psihotic și, prin urmare, iresponsabil penal, în pofida criticilor a numeroși colegi.
Observându-l pe Anders Behring Breivik de la începutul procesului, pe 16 aprilie, Torgeir Husby și Synne Soerheim au repetat că extremistul de dreapta, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, prezintă "deliruri" caracteristice unei schizofrenii.
"El crede că ne va salva pe toți într-o luptă între Bine și Rău. În această luptă, el crede că are o responsabilitate și o misiune care constă în a decide asupra dreptului de viață și de moarte", a declarat Soerheim. "Această responsabilitate își află originea într-o poziție proeminentă în cadrul unei organizații care nu există", a adăugat ea, referindu-se la rolul de "comandor" pe care și-l asumă Breivik într-o grupare, Cavalerii Templieri, căreia poliția nu a reușit să îi dovedească existența.
Pe baza unui mandat din partea justiției, Torgeir Husby și Synne Soerheim l-au diagnosticat pe Breivik cu o "schizofrenie paranoidă", în noiembrie, în urma unui număr de 13 întâlniri cu el, încă una cu mama sa și a înregistrărilor audierilor la poliție.
Concluzia lor a produs la vremea respectivă un val de indignare în rândul norvegienilor, având în vedere pregătirea îndelun-gată și minuțioasă a atacurilor, și a fost contrazisă, între timp, de către o altă expertiză oficială, care a depistat o tulburare de natură narcisistă a personalității, dar fără vreun semn de psihoză.
v v v
Pe 22 iulie 2011, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburiști care participau la o tabără de vară pe Insula Utoya și a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenți. Anterior, el a detonat o bombă lângă sediul Gu-vernului, la Oslo, omorând alte opt persoane.
Judecătorii sunt cei care vor tranșa problema sănă-tății mentale a extremistului, în vârstă de 33 de ani, prin verdictul lor, așteptat pe 22 iulie sau 24 august.
Dacă este găsit iresponsabil penal, Breivik riscă internarea într-o instituție psihiatrică, posibil pe viață. Dacă este găsit responsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei