Austria are un nou cancelar. Cine este Brigitte Bierlein

de Cuget Liber Joi, 30 Mai 2019 149
Fosta judecătoare Brigitte Bierlein este noul cancelar al Austriei. Ea a fost desemnată în această funcție de președintele Alexander Van der Bellen, în urma crizei politice care a dus la demisia Guvernului condus de Sebastian Kurz.

"O cunosc și o apreciez pe doamna Bierlein, o persoană prudentă, deschisă și foarte competentă. Îi încredințez doamnei Bierlein sarcina de a forma guvernul federal", a spus Van der Bellen, citat de agenția de presă APA și preluat de Mediafax.

Brigitte Bierlein, în vârstă de 69 de ani, a fost în ultimul an președintele Curții Constituționale din Austria.

Brigitte Bierlein ar urma să formeze un guvern de tranziție, până la organizarea alegerilor parlamentere.

Hartwig Löger a preluat interimatul funcției de cancelar în Austria după demiterea Guvernului Sebastian Kurz prin moțiune de cenzură, în urma unui scandal de corupție. Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moțiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formațiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moțiunea social-democrată a fost susținută și de Partidul Libertății (FPÖ, extremă-dreapta), precum și de mișcarea JETZT (ACUM, de stânga).

Guvernul Austriei era susținut de o coaliție formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertății. Alianța politică s-a destrămat după ce cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertății în contextul scandalului de corupție în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.

Pe fondul crizei, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă-dreapta Partidul Libertății, a demisionat din funcția de vicecancelar al Austriei după apariția în presă a unei înregistrări compromițătoare care îl surprinde discutând cu un potențial investitor rus.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei