Belarus şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 29 Mai 2024 105
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat un decret privind suspendarea de către Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a participării sale la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), relatează agenţia AFP.
Decretul, semnat pe 24 mai, a fost publicat pe site-ul oficial de informaţii juridice al acestei foste republici sovietice, vecină atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Belarus nu este implicat direct pe teren în Ucraina, însă a permis Moscovei să-i folosească teritoriul pentru a lansa invazia din februarie 2022.
După realegerea sa contestată în 2020, Lukaşenko, aflat la putere în Belarus timp de aproape trei decenii, s-a apropiat considerabil de Moscova, care oferă sprijin financiar, diplomatic şi militar regimului său.
În decembrie 2007, Rusia şi-a suspendat unilateral participarea la tratatul TCFE din 1990, care limitează efectivele şi echipamentele - tancuri, avioane, artilerie - de la Atlantic până la Urali şi care prevede schimburi de informaţii şi inspecţii reciproce.
Moscova a apreciat atunci că tratatul este anacronic şi şi-a explicat decizia prin refuzul ţărilor occidentale semnatare, în special ale statelor membre NATO, de a ratifica nouă versiune a tratatului, adaptată în 1999 la Istanbul.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei