Două zile de foc peste România. Aproape toată țara este sub cod galben de caniculă

de Madalina PETRESCU Duminică, 30 Iunie 2024 277
ANM a emis un nou cod galben de caniculă pentru aproape toată țara, valabil pentru două zile. Vor fi înregistrate temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic ridicat. O atenționare meteorologică de Cod galben a fost emisă și pentru municipiul București și județul Ilfov.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică cod galben, pentru mare parte din țară, valabilă de duminică, 30 iunie, până luni, 1 iulie 2024. În această perioadă, vor fi temperaturi de foc, iar disconfortul termic va rămâne ridicat.

Potrivit ANM, valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime vor fi în continuare deosebit de ridicate. Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Pe parcursul zilei de luni, 1 iulie, canicula se va intensifica, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 37...38 de grade, iar cea minimă de 19...20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ilfov recomandă să respectați următoarele măsuri preventive: purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe.

De asemenea, evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare; nu consumaţi alcool- vă deshidratează; evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi; nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme; cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă.

Temperaturi de foc și nopți tropicale în aproape toată țara

Meteorologii anunță că trei sferturi din țară se află sub o atenționare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă duminică, 30 iunie, și luni, 1 iulie.

„În Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...36 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale”, a transmis ANM.

Sunt anunțate temperaturi maxime de 35… 36 de grade Celsius, care pot fi, pe arii restrânse, mai ridicate în sud și în est. De asemenea, „local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând nopți tropicale”, mai precizează ANM.

Nu scăpăm de caniculă nici marți, 2 iulie. În sud-estul și estul țării, unde se va resimți în continuare un disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei