Belgia şi Cehia doresc sancţiuni pentru amestecul Rusiei în alegerile europene

de Sorin MIHALACHE Joi, 18 Aprilie 2024 91
Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe ţări au descoperit interferenţe timpurii, se arată într-o scrisoare deschisă adresată conducerii UE, informează agenţia Reuters.
Scrisoarea, semnată de premierul belgian Alexander de Croo şi de preşedintele ceh Peter Fiala, a fost adresată şefilor Comisiei Europene, Consiliului şi Parlamentului European.
Cei doi lideri spun că au fost deja identificate cazuri de dezinformare şi interferenţă pro-ruse în mai multe state membre. În special, serviciile de securitate belgiene au descoperit o reţea în Belgia care implica transferuri de numerar care au avut loc parţial în Republica Cehă.
Reţeaua urmărea să stabilească o cooperare între politicieni pro-ruşi din Parlamentul European, să ajute la alegerea mai multor candidaţi pro-ruşi şi să numească „persoane active în această reţea ca angajaţi ai nou-aleşilor membri ai parlamentului”.
Belgia a subliniat riscul deosebit reprezentat nu numai pentru instituţiile UE, ci şi pentru NATO, care are sediul în apropierea Bruxelles-ului.
Alegerile parlamentare europene vor avea loc în perioada 6-9 iunie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei