Borut Pahor câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovenia

de Cuget Liber Marţi, 13 Noiembrie 2012 171
Fostul premier social-democrat Borut Pahor a creat o enormă surpriză, devansându-l pe președintele în exercițiu Danilor Turk (centru-stânga) în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovenia, afectată de criza economică cea mai gravă din istoria sa. 

Potrivit rezultatelor contabilizate de Comisia electorală după numărare a 99,91 la sută din voturi, Borut Pahor a obținut 40 la sută din voturi față de doar 35,84 la sută pentru actualul președinte.
Candidatul susținut de partidul conservator aflat la putere, Milan Zver, este creditat cu 24,16 la sută din sondaje.
Pentru toate institutele de sondaje, Danilo Turk era considerat favorit în aceste alegeri prezidențiale la care au fost chemați la urne 1,7 milioane de sloveni.
De la primele estimări date publicității, Borut Pahor, al cărui Guvern a fost înlăturat de la putere la sfârșitul lui 2011 de o moțiune de cenzură împotriva dureroasei sale reforme a pensiilor și a pieței muncii, a subliniat că rezultatul îi "depășește cu mult speranțele". "Cred că mesajul acestui vot este clar: împreună putem face mai mult decât ne imaginăm", le-a spus el jurnaliștilor.
La rândul său, Danilo Turk și-a ascuns cu greu dezamăgirea, invocând o "participare slabă": potrivit cifrelor oficiale, aceasta a fost de doar 47,68 la sută, față de 57,7 la sută la scrutinul din 2007. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei