Ce alternativă au românii la centralele de apartament. Şeful Comisiei de Energie din Senat explică directiva PE

de Cuget Liber Vineri, 17 Mai 2024 188
Președintele Comisiei pentru energie din Senat, Antal Lorant, a explicat pe înţelesul românilor ce prevede Directiva Parlamentului European cu privire la centralele de apartament, dacă acestea se vor interzice sau nu şi cu ce pot fi înlocuite.

"Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Așadar, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune. Asta având în vedere orizontul acesta de 16 ani.

Antal Lorant: "Nu se poate preciza o dată la care centralele pe gaz sau alte produse petroliere sunt interzise. Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. În România nu există deocamdată vreun plan formulat pe această temă”.

Așadar, nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise.

„Principala alternativă pe care o putem lua în considerare este utilizarea așa-numitor centrale de bloc. Acestea vor utiliza în continuare gazul natural, dar care va asigura căldura și apa caldă întregului imobil de tip condominiu sau a centralelor de cvartal. Adică a centralelor de cartier, care să asigure încălzirea și apa caldă pentru sute sau câteva mii de apartamente”, a mai spus senatorul pentru gandul.ro

Printre alte alternative se numără folosirea unor tehnologii precum panourile solare. Panourile fotovoltaice pentru încălzirea prin electricitate, a pompelor de căldură. Montarea de centrale electrice, panouri radiante electrice sau boilere electrice. Utilizarea unor centrale care folosesc într-o anumită proporție și hidrogenul sau chiar și centralele care utilizează biomasă (de ex. lemne).

Antal Lorant, despre centralele de apartament: "România are nevoie de o tranziție echilibrată"

„(...) Așadar toate aceste măsuri cerute prin Directiva nou adoptată trebuie stabilite luând în vedere și interesele României.
În contextul în care documentul a fost votat în martie de către PE, adoptat de către Consiliu pe 24 aprilie și publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 mai, va fi de datoria noii legislaturi europene, aleasă pe 9 iunie, să revizuiască această directivă.
Nu ne opunem tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată, parte a căreia trebuie să fie și gazele naturale.
Începând cu investirea sa, noul Parlament European va trebui să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, iar definirea unor așteptări mai realiste (...).
UE trebuie, de asemenea, să înțeleagă că impunând cetățenilor și companiilor europene să suporte costurile tranziției, nu va face altceva, decât să ne slăbească economia și să înstrăineze oamenii", a concluzionat Antal Lorant.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei