China și Iranul strâng legăturile și pun în aplicare un acord strategic

de Mircea GHIȚĂ Duminică, 16 Ianuarie 2022 83
China, critică faţă de sancţiunile americane impuse regimului de la Teheran, a anunţat sâmbătă că începe aplicarea unui acord strategic încheiat cu Iranul, întărind astfel cooperarea bilaterală, economică şi politică, cu această republică islamică ce are relații tensionate cu Washingtonul.
China şi Iranul au semnat acest acord în 2021, după ani de negocieri. Acest parteneriat de amploare acoperă domenii variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicaţiile. Nu au fost făcute publice multe detalii despre acest acord secret, dar „The New York Times” informa în 2020, citând un proiect al acordului, că acesta ar garanta o aprovizionare constantă cu petrol pentru China, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian au anunţat începerea punerii în aplicare a acestui acord în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri, la Wuxi, în estul Chinei, a anunţat Ministerul de Externe la Beijing într-un comunicat.
Beijingul este un partener comercial important pentru Iran şi a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ai săi înainte ca preşedintele american Donald Trump să reimpună sancţiuni unilaterale în 2018. Oficial, Beijingul a încetat importul de petrol din Iran, dar analiştii spun că ţiţeiul iranian continuă să ajungă în China, figurând ca importuri din alte ţări.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei