Conflictul Armenia-Azerbaidjan. Moscova speră în încheierea unui tratat de pace

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 26 Iulie 2023 125
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că speră în încheierea unui tratat de pace între Armenia şi Azerbaidjan privind problema spinoasă a enclavei Nagorno-Karabah în pofida dificultăţilor, relatează agenţia AFP.
Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie pentru controlul acestui teritoriu muntos, iar încercările de normalizare a relaţiilor mediate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia nu au înregistrat progrese semnificative. Tensiunile au escaladat la începutul lunii iulie, când Azerbaidjanul, sub diferite pretexte, a închis traficul pe coridorul Lacin, singura rută care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
Această blocadă azeră a creat o criză umanitară gravă în enclavă, populată în principal de armeni, cu penurie de alimente şi medicamente şi întreruperi frecvente de curent.
Şeful diplomaţiei ruse i-a primit, la Moscova pe omologii săi armean şi azer.
„A fost acordată o atenţie deosebită problemelor de delimitare, care sunt strâns legate de toate temele aflate în discuţie, şi problemelor încheierii rapide a unui tratat de pace între Baku şi Erevan. Sperăm că semnarea acestui acord va fi punctul culminant al unui amplu proces de negociere”, a declarat Lavrov, recunoscând însă că „nu este o cale uşoară”. 
Taguri

Comentează știrea

Pace
2 august 2023
Pace

Pace

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei