Criză politică în Portugalia. Abia învestit, Parlamentul este deja în impas!

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 27 Martie 2024 139
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind să-şi aleagă preşedintele, notează agenţia AFP.
Unic candidat pentru preşedinţia legislativului, deputatul José Pedro Aguiar-Branco, din partidul dreptei moderate care a obţinut o victorie la limită la parlamentare, nu a obţinut majoritatea de 116 voturi necesare.
Rezultatul acestui prim vot a fost primit cu surprindere, pentru că partidul de extremă dreapta Chega anunţase că îi va susţine candidatura, sperând să aleagă un membru de-al său într-una din funcţiile de vicepreşedinte.
Dar, evident, deputaţii Chega nu au urmat cu toţii instrucţiunile pe care preşedintele lor, André Ventura, pretinde că le-a dat.
În faţa presei, Ventura i-a acuzat pe membrii Alianţei Democratice (dreapta moderată) că au negat public la un acord la care s-ar fi ajuns pentru alegerea preşedintelui Adunării.
Alianţa Democratică (AD) a noului prim-ministru Luis Montenegro a decis atunci să retragă candidatura lui Aguiar-Branco, provocând un impas.
Deputaţii au decis să organizeze al doilea vot, iar Aguiar-Branco s-a prezentat din nou, dar de data aceasta a avut de înfruntat alţi doi candidaţi (un ales socialist şi o deputată din partea Chega) şi tot nu a obţinut numărul de voturi necesar pentru alegerea sa.
După opt ani de guvernare socialistă, AD a câştigat alegerile legislative cu 28,8% din voturi şi 80 de deputaţi dintr-un total de 230, faţă de 28% din voturi şi 78 de locuri pentru PS.
Chega, însă, şi-a consolidat clar statutul de a treia forţă politică a ţării, trecând de la 12 la 50 de deputaţi, cu un scor de 18,1%.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei