Conferințele Dilema la Constanța. Horia Patapievici, prelegere despre ”Multiculturalism și monodiversitate”

de Simona ANGHEL Miercuri, 27 Martie 2024 652
Începând de joi, 28 martie, și până sâmbătă, 30 martie, de la ora 18.00, Aula Bibliotecii Județene Constanța “Ioan N. Roman” Constanța găzduiește Conferințele Dilema la Constanța. Invitații ediției sunt: Constantin Ardeleanu, Petre Guran, Adriana Babeți, Andrei Cornea și Horia-Roman Patapievici. Moderatorul întâlnirilor publice este Sever Voinescu.
Sub titlul „MultiEuropa. Vechile culturi și noua diversitate”, tema care reunește ediția constănțeană a evenimentului este multiculturalismul.
„Vom încerca să răspundem unor întrebări precum: ce este multiculturalismul în lumea căreia îi aparținem? Este o realitate cu care trebuie să învățăm să trăim sau o politică de stat? Este multiculturalismul o problemă nouă, a vremii noastre sau este o experiență firească, veche de când lumea? Cât de mult multiculturalism poate suporta o societate fără să-și pericliteze identitatea și unitatea? Dar, poate exista o societate fără să fie multiculturală?
„«Dilema» crede că unul dintre cele mai potrivite locuri să discutăm și să încercăm să lămurim aceste subiecte este Constanța. Pe de o parte, comunitatea constănțeană are o experiență lungă și complexă a conviețuirii diferitelor culturi. Identitatea însăși a comunității constănțene este una multiculturală. Pe de altă parte, tipul de deschidere al orașului care găzduiește cel mai important port maritim al României ne oferă cadrul propice și, aș zice, stimulator pentru aceste discuții”, transmite Sever Voinescu, redactor-șef Dilema.
 
Programul detaliat al Conferințelor Dilema:
joi 28 martie
ora 18.00. Constantin Ardeleanu: Drumul de fier al Dobrogei spre România
ora 19.30. Petre Guran: Falia Huntington: contexte istorice și proiecții geopolitice
vineri 29 martie
ora 18.00. Adriana Babeți: De la multiculturalitate la interculturalitate
ora 19.30. Andrei Cornea: Civilizația, fruct al diversității umane
sâmbătă 30 martie
ora 18.00. Sever Voinescu: Despre temeiul multicultural al culturii noastre de acum
ora 19.30 Horia-Roman Patapievici: Multiculturalism și monodiversitate.
 
Conferințele Dilema la Constanța sunt organizate de Primăria Municipiului Constanța.
 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei