Estonia se îndreaptă către un guvern de coaliție care ar include extrema dreaptă

de Cuget Liber Luni, 08 Aprilie 2019 240
Estonia s-a apropiat, sâmbătă, de formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern de coaliție care ar include și extrema dreaptă, la mai mult de o lună după ce alegerile legislative au creat un parlament fragmentat în această țară baltică, unde președintele Kersti Kaljulaid a desemnat-o deja premier pe lidera formațiunii liberale Partidul Reformei, Kaja Kallas, care însă în prezent nu este susținută de o majoritate în legislativ, relatează Reuters. 

Un acord de coaliție a fost încheiat între Partidul de Centru (cu orientare de centru-stânga) condus de premierul în exercițiu Juri Ratas, formațiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) și cea de extremă dreapta Partidul Conservator al Poporului (EKRE). 
Această coaliție s-ar sprijini pe 57 din cei 101 parlamentari și ar lăsa în afara guvernului Partidului Reformei (liberal), care a obținut cele mai multe voturi în alegeri (28,8% și 34 de mandate în legislativ) și este condus de Kaja Kallas, fiica fostului prim-ministru și comisar european Siim Kallas. 

Kaja Kallas, o juristă de 41 de ani, fostă eurodeputată și o pro-europeană convinsă, era considerată imediat după alegeri favorită pentru postul de premier. De altfel, președintele Kaljulaid a desemnat-o, vineri, să formeze guvernul și ea are acum la dispoziție 14 zile să încerce formarea unei coaliții. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei