G7 condamnă unanim atacul Iranului asupra Israelului. „Lumea nu-şi permite mai mult război!”

de Sorin MIHALACHE Luni, 15 Aprilie 2024 86
Liderii G7, reuniţi prin videoconferinţă, au condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după discuţii, subliniind că toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere, relatează agenţia AFP.
„Împreună cu liderii G7, am condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere. Vom continua eforturile noastre de detensionare”, a transmis Charles Michel.
„Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, inclusiv printr-o încetare imediată a focului, va face diferenţa”, a mai precizat oficialul european, adăugând că situaţia din Orientul Mijlociu va fi discutată la summitul UE programat pentru miercuri şi joi.
„Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a spus, la rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la „reţinere maximă” în cadrul Consiliului de Securitate. „Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă. Este vital să se evite orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a adăugat responsabilul ONU.
În acelaşi timp, el a condamnat încă o dată atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, subliniind „principiul inviolabilităţii” instituţiilor diplomatice.
XXX
„Iranul nu a avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”, a declarat ambasadorul său la ONU, Amir Saeid Iravani, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate.
„Consiliul de Securitate nu şi-a îndeplinit datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţionale, nereuşind să condamne lovitura de la 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc şi, în aceste condiţii, Republica Islamică Iran nu a avut altă opţiune decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”, a precizat ambasadorul iranian, dând asigurări că Teheranul nu doreşte o escaladare, dar că va răspunde la orice ameninţare sau agresiune. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei