Gibraltarul acuză Spania că a încălcat suveranitatea britanică

de Cuget Liber Duminică, 05 Februarie 2023 138
Guvernul enclavei britanice Gibraltar a acuzat Spania de încălcare a suveranităţii Regatului Unit, în urma unor focuri de armă trase de vameşi spanioli care urmăreau contrabandişti, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.
„Faptele din jurul acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani”, a declarat şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo.
Doi vameşi spanioli au intrat pe o plajă din Gibraltar în timp ce urmăreau contrabandişti, care au aruncat cu pietre pentru a scăpa, determinându-i pe vameşi să folosească armele, potrivit unei surse a autorităţii fiscale spaniole sub rezerva anonimatului.
„Dacă s-ar confirma că oficiali spanioli şi-au folosit armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar constitui o încălcare foarte gravă a legii”, se arată în comunicat.
Guvernele din Gibraltar şi Regatul Unit consideră ca evenimentele vor necesita o analiză atentă cu privire la natura şi nivelul răspunsului diplomatic din partea Regatului Unit. Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713, în cadrul Tratatului de la Utrecht, dar de atunci nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea, ceea ce a dus la fricţiuni constante la graniţă şi la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Madrid şi Londra.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei