Hassan Rohani se declară împotriva încetării programului de îmbogățire a uraniului

de Cuget Liber Luni, 17 Iunie 2013 80
Președintele iranian ales Hassan Rohani s-a declarat, astăzi, în cadrul primei sale conferințe de presă, împotriva oricărei opriri a programului de îmbogățire a uraniului de către Teheran, care se află în centrul îngrijorărilor marilor puteri, potrivit Mediafax.ro.
"Epoca" cererilor occidentale de oprire a îmbogățirii "este revolută", a spus Rohani.
El a dat asigurări că există "numeroase căi de a câștiga încrederea" occidentalilor deoarece Iranul va da dovadă "de mai multă transparență pentru a arăta că activitățile (sale) nucleare sunt în cadrul normelor internaționale".
În acest context, noul președinte iranian a considerat "nedrepte" și nejustificate sancțiunile internaționale impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.
Comunitatea internațională a impus sancțiuni pentru a obliga Iranul, acuzat, în pofida dezmințirilor sale, că vrea să se doteze cu arma atomică, să-și înceteze activitățile sensibile. Ele au provocat o criză economică în țară.
Iranul negociază cu marile puteri (Grupul 5+1) modalități de soluționare a crizei nucleare, dar discuțiile nu au înregistrat progrese.
"Ideea este să facem mai active negocierile cu Grupul 5+1, problema nucleară poate fi rezolvată doar prin negocieri. Amenințările și sancțiunile nu sunt eficiente", a mai spus Rohani.
"Sancțiunile sunt nedrepte, poporul iranian nu a făcut nimic pentru a le îndura. Activitățile noastre (nucleare) sunt legale. Aceste sancțiuni sunt în dezavantajul Occidentului și profită doar Israelul", a continuat el.
La începutul conferinței de presă, el a spus că dorește o "nouă înțelegere" cu lumea.
În timpul campaniei electorale, Rohani a promis o flexibilitate mai mare în dialogul cu Occidentul, însă victoria sa nu va marca o ruptură în politica Republicii Islamice, fiindcă dosarele strategice, precum cel nuclear sau relațiile internaționale, sunt sub autoritatea directă a Ghidului suprem și numărului unu al regimului, Ali Khamenei.
Potrivit Constituției, președintele este al doilea om în stat.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei