Israelul nu are nicio obiecţie faţă de transferul a două insuliţe către Arabia Saudită

de Cuget Liber Vineri, 15 Iulie 2022 122
Israelul nu are nicio obiecţie faţă de transferul a două insuliţe strategice din Marea Roşie către Arabia Saudită, considerat o precondiţie pentru un eventual proces de normalizare a relaţiilor între aceste două state, transmite, vineri, agenţia AFP, consultată de Agerpres, citând surse apropiate dosarului.
 
Preşedintele american Joe Biden, aflat în aceste zile în primul său turneu în Orientul Mijlociu, s-a întâlnit, miercuri şi joi, cu liderii israelieni la Ierusalim şi a ajuns, vineri, la Riad, după un zbor oficial inedit între Israel şi Arabia Saudită.
Israelul şi Arabia Saudită ar putea regla în cursul vizitei lui Biden problema retrocedării către Riad a insuliţelor Tiran şi Sanafir, aflate în prezent în mâinile Egiptului şi care permit controlul accesului în portul israelian Eilat.
 
Autorităţile egiptene au dat deja undă verde retrocedării, însă, în virtutea acordurilor de pace din 1979 dintre cele două state, aceasta trebuie aprobată şi de Israel.
 
În noaptea de joi spre vineri, cu câteva ore înainte de zborul lui Joe Biden, responsabili de rang înalt au declarat, pentru AFP, că Israelul „nu are nicio obiecţie” faţă de retrocedarea celor două insuliţe.
Israelul a declarat, marţi, că speră într-un „început de normalizare” a relaţiilor cu Arabia Saudită cu ocazia vizitei preşedintelui american la Riad.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei